Harmonikalla genrestä toiseen – Sergei Repin soittaa haitarillaan heviä Talent Suomessa: "Tämä on ainutlaatuista ja eksoottista"

Musiikki: Sergei Repin soittaa heviä harmonikalla sunnuntain Talentissa.

Sergei Repin esittää heviä sähköharmonikallaan sunnuntain Talent Suomen jaksossa. Hänen mukaansa harmonikka taipuu mihin tahansa musiikkigenreen. Anton Soinne

Jutta Halminen

– Suomessa harmonikan soittaminen oli aiemmin todella suosittua, mutta nyt se on hevimusiikki. Niiden yhdistelmä voi viedä haitarinsoiton eri tasolle.

Tuusulalainen Sergei Repin nähdään sunnuntain Talent Suomen jaksossa. Mies astelee lavalle harmonikan kanssa, joten ensimmäinen ajatus tuskin on, että kohta kuullaan heviä. Repin aloitti harmonikan soiton jo 7-vuotiaana. Hän halusi tehdä jotain muuta kuin perinteistä harmonikkamusiikkia, ja mietti, miksei harmonikalla voisi soittaa eri genrejen musiikkia. Talentissa esiintyessään hänellä on sähköharmonikka, jonka kanssa mies muutenkin esiintyy.

– Sähköhaitari on minun juttuni, vaikka soitan hevin lisäksi myös perinteistä haitarimusiikkia, Repin sanoo.

Repin soittaa rohkeasti juuri sitä musiikkia, mikä häntä itseään kiinnostaa. Hän soitti aikaisemmin akustisella haitarilla, jolloin hänen täytyi käyttää efektejä saadakseen lopputuloksen kuulostamaan oikealta.

– Sähköhaitarissa on kaikki valmiina kuten bassot, hän sanoo.

Repin lähti mukaan Talenttiin, koska hänellä ei ollut juurikaan vaihtoehtoja. Koronan takia keikat ovat loppuneet, mutta hinku esiintymiseen on kova.

Halusin ohjelmaan jotain, mitä siellä ei ole aiemmin nähty.

– Muutaman keikan jälkeen ihmiset ovat tulleet sanomaan, että minun pitäisi lähteä Talenttiin mukaan, joten nyt päätin yrittää. Halusin tarjota ohjelmaan jotain, mitä siellä ei ole aiemmin nähty. Tämä on ainutlaatuista ja eksoottista, Repin sanoo.

Sergei Repin esittää heviä Talentin sunnuntain jaksossa. MTV3/ Petri Mast

Talentissa esiintyminen oli hänen mukaansa hauska kokemus, vaikka paikan päälle täytyi lähteä yksin. Repin esiintyy normaalisti rumpalinsa kanssa, mutta Talenttiin hän ei ehtinyt mukaan.

– Esiinnyn aina hänen kanssaan, mutta nyt piti pärjätä liverumpalin sijaan etukäteen nauhoitetulla taustarummutuksella.

Kiireinen päivä alkoi jo viideltä aamulla ja siihen sisältyi muun muassa haastattelu, soundcheck ja oman vuoron odottelu. Rumpalin puuttuminen vaikutti Repinin lavaenergiaan, mutta esitys sujui lähes ongelmitta.

– Minulla olisi pitänyt olla korvamonitori, jotta olisin kuullut paremmin taustalla olleet rummut, hän nauraa.

Kappaleeksi valikoitui Iron Maidenia, mutta Repin joutui leikkaamaan kappaletta, sillä Talentissa esitys saa kestää maksimissaan kolme minuuttia. Kappale oli helppo valita, sillä se oli ainoa, josta oli olemassa rumputaustat.

– Lyhentäminen oli haastavaa, sillä rock- ja metalliklassikot ovat usein jopa 7 minuutin pituisia. Oli vaikea päättää, mitä jättää pois, niin ettei kappale kärsi siitä. Kappaleessa on paljon riffeja ja sooloja, jotka eivät pääse oikeuksiinsa esityksessä, Repin sanoo.

Ennen lavalle astumista Repiniä jännitti sopivasti, vaikka tilanne oli erilainen kuin normaalisti hänen esiintyessään.

– Yleisöä oli vähän ja tuomarit olivat edessäni, mutta olen ihan tyytyväinen esitykseen, vaikka liverumpalin kanssa se olisi kuulostanut paremmalta.

Repin opettaa harmonikan soittoa musiikkiopistolla. Hän haluaa näyttää omille oppilailleen mahdollisimman monta eri tapaa soittaa harmonikkaa.

– Ajatus hevin soittamisesta harmonikalla lähti nimeomaan oppilailta. He kyllästyivät soittamaan klassista musiikkia ja toivoivat muun mussa Red Hot Chili Peppersia.

Repinin esityksiä rumpalinsa kanssa pääsee lisäksi katsomaan YouTubesta Duo Beluga nimellä. Kokoonpanon versio Metallican kappaleesta, Deep Purple (video jutun alla), on kuvattu Keravan Keuda-salissa. Videossa on käytetty valo- ja savuefektejä ja siinä on livekeikan tunnelmaa.

Sergei Repin nähdään Talent Suomi -ohjelman jaksossa MTV3-kanavalla sunnuntaina 7.3. kello 19.30.

Talent Suomi

Talent -kilpailu lähti käyntiin ensimmäistä kertaa Suomessa syyskuun 2007 lopussa. Tuotantokausi alkaa esikarsinnoilla. Varsinaista finaalia edeltää useampi semifinaali, joista tietty määrä kilpailijoita valitaan finaaliin.

Elokuussa 2020 ilmoitettiin, että ohjelman seitsemäs tuotantokausi tullaan kuvaamaan kokonaisuudessaan syyskuun puolivälistä lähtien Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Tuomareilla on käytössään summerit, jotka aktivoivat tuomarin edessä olevan punaisen rastin. Kun jokainen tuomari on painanut summeriaan, esiintyjän täytyy lopettaa. Viidennestä kaudesta lähtien käytössä on ollut myös kultainen summeri, jota painamalla esitys etenee semifinaaliin ilman karsintavaihetta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut