Lassi Markkanen tivaa vastauksia hallintosäännöstä – julkinen kyselytunti ennen valtuuston varsinaista kokousta

Valtuustossa on joskus istuttu näin vieri vieressä päättämässä asioista. Viimeisen vuoden aikana valtuutetut ovat kokoustaneet enimmäkseen etäyhteyksien kautta. Anne Sirvio

Anne Sirvio

Järvenpään kaupunginvaltuustossa järjestetään maanantaina 22.3. julkinen kyselytunti, josta kaupunginvaltuutettu Lassi Markkanen on jättänyt pyynnön kaupungin kirjaamoon.

Kyselytunnin aiheena on kaupungin hallintosäännössä oleva pykälä 117 ja sen kolmas momentti. Toimielin voi erityisistä syistä päättää ottaa käsiteltäväksi sellaisenkin asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa, mikäli vähintään puolet jäsenistä kannattaa sen käsittelyä.

Markkanen haluaa kuulla, miten kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) tulkitsevat pykälän sisältöä.

– Jos ehdot täyttyvät, eli yli puolet kannattaa, niin minusta hallintosäännön pykälä antaa toimielimelle täysin yksiselitteisesti valtuuden ottaa käsiteltäväksi asian, jota ei ole kokouskutsussa, tulkitsee Markkanen.

Kysymyksellään Markkanen haluaa kuulla nimenomaan kaupungin ylimmän viranhaltijan ja kaupungin ylimmän luottamushenkilön vastaukset, jotta kyseistä hallintosääntöä osattaisiin soveltaa kokouksissa yhtenäisesti.

Pykälän tulkinnan nostaminen kyselytunnin aiheeksi juontaa juurensa aikaisemmin talvella eräässä luottamushenkilöiden toimielimessä törmättyyn erimielisyyteen pykälän käytön mahdollisuudesta.

Hallintosääntö on valtuuston hyväksymä johtamisjärjestelmän peruskivi, ja valtuusto voi kuntalain rajoissa myös täsmentää hallintosäännön pykälien sisältöä, jos niiden tulkinta on erimielistä.

Naukkarisen ja Pertun vastausten jälkeen Markkasella on mahdollisuus tehdä molemmille vielä kaksi lisäkysymystä.

Kyse on myös siitä, voiko toimielimen enemmistö saada asian käsiteltäväkseen myös siinä tilanteessa, jossa esittelijänä toimiva viranhaltija tai puheenjohtaja kieltäytyvät esittelystä.

– Tämä on erittäin olennainen kuntademokratian vallankäyttöön liittyvä kysymys, korostaa Markkanen.

 Kyselytunti on julkinen ja se pidetään ennen valtuuston varsinaisen kokouksen alkua kello 17. Kyselytunti näkyy verkossa suorana lähetyksenä tai sen voi katsoa tallenteena.

Edellisen kerran kyselytuntia on käytetty vuonna 2018, jolloin aiheina olivat Vanhankylän niin sanottu miljoonasauna ja Asemanmäen linja-autojen laituripaikat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut