Kerava aloittaa isot ilmastotalkoot – "Päävastuu on kaupungilla, mutta kaikkien asukkaiden teoilla on merkitystä"

Merkittävin yksittäinen toimenpide kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi on turpeesta luopuminen Keravan Energian kaukolämmöntuotannossa. Sauvo Jylhä

Jouko Tuomas-Kettunen

Keravan tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 päästötasoon verrattuna.

Tämä ilmenee kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmasta.

– Päävastuu toimenpiteistä on kaupungilla sekä suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevilla tärkeillä yhteistyökumppaneilla, kertoo Keravan ilmasto-ohjelmapäällikkö Johanna Kuusisto kaupungin tiedotteessa.

– Tavoitteiden saavuttamisen kannalta asukkailla on kuitenkin merkittävä rooli, sillä kaikkien teoilla on merkitystä.

Kuusisto muistuttaa, että kaupungin on tuettava asukkaiden kestävän arjen valintoja.

Keravalla merkittävin yksittäinen toimenpide kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi on turpeesta luopuminen Keravan Energian kaukolämmöntuotannossa.

Keravan Energia ilmoitti joulukuussa, että Keravalla luovutaan turpeen käytöstä biovoimalassa tämän vuoden loppuun mennessä.

Sillä on suuri vaikutus alueen asukkaiden ja yritysten hiilijalanjälkeen. Biovoimalaitoksen hiilidioksidipäästöt putoavat vuositasolla 45 000 tonnia.

Turpeesta luopuminen tuli mahdolliseksi, kun Keravan Energian ja panimojätti Sinebrychoffin yhteistyö nousi uudelle tasolle. Sinebrychoff valmistaa juomansa nyt kokonaan uusiutuvalla energialla. Tavoitteena on tuotannon hiilineutraalius.

Asuinrakennusten lämmitys on iso päästölähde, vaikka päästöt ovat vähentyneet lähes 40 prosenttia vuosien 2007–2018 aikana.

– Kaukolämmön tuotannon kehittäminen hiilineutraaliksi ei yksin ratkaise tätä haastetta, vaan toimenpiteitä tarvitaan energiankäyttöön sekä uusiutuvan energian tuotantoon liittyen, Johanna Kuusisto toteaa kaupungin tiedotteessa.

Keravan tavoitteena on vähentää energiankulutusta hallinnoimissaan rakennuksissa yhteensä 15 prosenttia.

Tämä tapahtuu maalämpöä ja aurinkoenergiaa systemaattisesti hyödyntämällä.

Lisäksi kaupunki auttaa ja tukee keravalaisia yrityksiä ja asukkaita toteuttamaan omistamissaan kiinteistöissä toimenpiteitä. Yksi tärkeimmistä on öljylämmityksestä luopuminen kokonaan.

Liikenteen päästöjen vähentämisessä tavoitteena on 50 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä.

Kansalaiset voivat seurata tavoitteiden edistymistä ensi syksynä käyttöön otettavan Ympäristövahti-palvelun avulla, jota kaupunki kehittää parhaillaan yhdessä Järvenpään kanssa.

Kaupunki esittelee verkossa (kerava.fi) kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaansa vuosille 2021–2030.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut