Ville sai haukut tarjottuaan Facebookissa kyytiä bensakuluja vastaan – näin verottaja kommentoi

Autoilu: Veturinkuljettajien lakon vuoksi kyytiä bensakuluja vastaan tarjonnutta Ville Soinia moitittiin Facebookin Järvenpää-ryhmässä. Keski-Uusimaa kysyi asiaa verottajalta.

Järvenpääläinen Ville Soini on tarjonnut Facebookissa myös renkaanvaihto- ja pieniä autofiksauspalveluja. – Teen kaikkea öljynvaihtoa pienempiä fiksaustöitä, joita voi tehdä parkkipaikalla. Sauvo Jylhä

Satu Jalo

Järvenpääläinen Ville Soini tarjosi torstaina Facebookin Järvenpää-ryhmässä veturinkuljettajien lakon vuoksi kyytiä "edukkaasti bensarahaa vastaan" torstaille ja perjantaille.

Tarjous oli suunnattu erityisesti työssäkäyville ja vanhuksille. Soinin tarjousta paheksuttiin keskusteluketjussa, ja hänestä muun muassa uhattiin ilmoittaa verottajalle ja viranomaisille.

Soini otti tyynesti negatiiviset kommentit.

– Perehdyin taksilakiin ennen ilmoituksen luomista. Jos ja kun en tee voittoa tuossa asiassa, minua ei voi verrata elinkeinonharjoittajaan. Pohjimmiltaan on tarkoitus auttaa ihmisiä.

Torstaina iltapäivällä Soinilta ei ollut tilattu yhtään kyytiä.

– Kun töistä palataan, niin tarvetta kyydeille voi olla. Renkaanvaihdosta tuttu rouva Tuusulasta otti minuun yhteyttä pyytäen kyytiä kauppaan ja apteekkiin. Lupasin viedä hänet maksutta. Pääsen ajelemaan hyvässä kelissä, Soini kommentoi.

Pääsen ajelemaan hyvässä kelissä.

Verohallinnosta kommentoidaan Soinin toimintaa näin.

– Niin kauan kun ei olla asialla voitontavoittelutarkoituksessa eikä toiminnasta aidosti saa taloudellista hyötyä, kyse ei ole veronalaisesta toiminnasta. Heti kun toiminta tapahtuu tulonhankkimistarkoituksessa, on kyse veronalaisesta tulosta ja toiminnasta. Euromääräistä alarajaa ei ole, johtava veroasiaintuntija Pirjo Mäkynen Verohallinnosta vastaa.

Soinin tarjoama kyyti voidaan rinnastaa kimppakyytiin. Asia selviää jakamistalousinfo.fi-sivustolta, jonka sisällöstä osaltaan myös Verohallinto vastaa.

– Kimppakyytejä varten ei tarvita ajokortin lisäksi muita erillisiä lupia. Kimppakyydeiksi luokitellaan ajot, joilla ei tavoitella taloudellista hyötyä, vaan ainoastaan suorien kulujen, kuten polttoainekustannusten, jakamista yhteiskyytiläisten kesken. Kyydistä voidaan sopia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Sen sijaan jos henkilöiden kuljetuspalvelua tarjoaa taloudellisen hyödyn saamiseksi eli tulonhankkimistarkoituksessa, kyse on aina myös luvanvaraisesta toiminnasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut