Onko tämä taidetta vai vasemmistoehdokkaiden vaalimainos? Keravan kaupungin graffitikonttiin ilmestynyt teos närästää kokoomusleirissä – kaupunki reagoi yhteydenottoihin

Tämä graffitikontin seinään syntynyt teos on herättänyt pahennusta kokoomuksessa, jossa se tulkittiin vaalimainokseksi. Oskari Lehto

Oskari Lehto

Kuntavaaleissa ehdolla olevan Tuukka Kallaksen (vas.) tekemä graffitimaalaus on herättänyt Keravalla kysymyksen, onko kaupungin graffitikontista tullut alusta vasemmiston vaalimainonnalle.

Kallas on maalannut Keravan hallintopuistossa sijaitsevaan graffitikonttiin teoksen, jossa ovat tekstit Kolmen kopla ja Stay safe (pysy turvassa). Lisäksi teoksessa on kuvattuna kolme robottia, joiden vieressä ovat nimet Tuukka, Joel ja Kari.

Nimet viittaavat Tuukka Kallaksen ohella Joel Vakkilaan ja Kari Saloseen, jotka ovat niin ikään vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaita Keravalla.

Muun muassa kokoomusleirissä taideteos on tulkittu vaalimainokseksi, vaikka siitä ei suoranaisesti käykään ilmi poliittisia yhteyksiä. Kallas, Vakkila ja Salonen ovat aikaisemmin käyttäneet Kolmen kopla -nimitystä mainonnassaan vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä.

Kokoomusehdokas Merja Laitinen huomauttaa, että graffitikontti kuuluu Keravan kaupungille, eikä se ole tarkoitettu mainospaikaksi. Laitinen ehdottaa jopa kontin siirtämistä kaupungin varikolle.

Tuukka Kallas kertoo maalanneensa teoksen helmikuun lopulla. Aikaisemmin kontin seinässä oli hänen tekemänsä jouluaiheinen maalaus, jonka tilalle Kallas halusi uutta taidetta.

– En ole sitä vaalimainokseksi tarkoittanut, mutta onhan siinä toki viitteitä sellaiseenkin, Kallas myöntää.

Kallas ei näe ainakaan pikaista tarvetta kontin seinässä olevan teoksen peittämiselle uudella maalauksella.

– Olen ollut asiasta yhteydessä myös kaupungin virkamiehiin. Sieltä on sanottu, etten ole tehnyt mitään väärää ja että kaikki on hyvin. Ehkä tästä on nyt tehty vähän liian iso asia, Kallas pohtii.

Kaupungin graffitikontti on tarkoitettu graffitimaalareiden vapaaseen käyttöön. Sen ideaan kuuluu, että kuka tahansa voi käydä maalaamassa uuden teoksen entisen päälle.

Keravan kaupunginsihteerin Jarno Moisalan mukaan yksittäisten vaalimainosten sijoittelu kaupungin hallinnoimille yleisille alueille ja kiinteistöihin on kiellettyä. Yleisillä alueilla sallitaan ainoastaan kaupungin asettamiin telineisiin asennetut vaalijulisteet, ja niissäkin mainonta on sallittua vasta vähän ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Moisala ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, onko Tuukka Kallaksen teos vaalimainos vai ei. Vaalimainonnan pelisääntöjä on tarkoitus tarkentaa ensi viikolla.

– Olen kutsunut kesän kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden ryhmien vaaliasiamiehet yhteiseen keskusteluun vaalimainonnan yleisistä periaatteista ensi tiistaiksi, Jarno Moisala kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut