Keravan yli 70-vuotiaista rokotettu puolet – Astra Zeneca -rokotteen keskeyttäminen ei juuri vaikuta rokotusten kokonaisetenemiseen

Astar Zenecalla rokottaminen jatkuu aikaisintaan maanantaina 29.3. Kaikki tälle viikolle varatut ajat on Keusotessa peruttu. Keravalla ei aikoja oltu vielä ehditty avata tämän viikon Astra Zeneca -rokotuksiin, niin yhtään aikaakaan ei ole tarvittu perua. Muu rokottaminen jatkuu normaalisti. Timo Mustalampi

Auli Henriksson

Keski-Uusimaa

Astra Zenecan rokotteen tilapäinen keskeyttäminen perjantaina 193. ei vaikuttanut Keravan kuluvan viikon Astra Zeneca -rokotuksiin. Keravalle ei ehditty tälle viikolle avata Astra Zenecalle, joten yhtään aikaakaan ei ole tarvinnut perua.

– Tälle viikolle suunnitellut rokotteet saadaan annettua ensi viikolla. Ajat tulevat varattavaksi heti, kun lupa rokotusten jatkamiselle saadaan, sanoo Keravan johtava ylilääkäri Olli Huuskonen.

– Yksittäisiä kyselyjä rokotteesta on tullut ja toki tämä on mietityttänyt ihmisiä. Vain muutama on jättänyt Astra Zeneca -rokotteen ottamatta, toteaa Keravan terveydenhuollon esimies Kirsi Buddas.

Rokotukset muilla koronarokotteilla ovat jatkuneet sekä Keravalla että Keusotessa.

– Yli 70-vuotiaista keravalaisista on rokotettu 50,5 prosenttia, eli 2694 henkilöä ja keravalaisista yhteensä 5072. Kun tälle viikolle suunnitellut Astra Zenecat saataneen annettua ensi viikolla, niin vaikutus rokotusten kokonaisetenemiseen on hyvin vähäinen, Huuskonen arvioi.

Keusote ilmoitti tiedotteessaan Astra Zenecan koronavirusrokottamisen uudelleen aloittamisesta aikaisintaan maanantaina 29.3. Kaikki kuluvalle viikolle varatut ajat peruttiin perjantaina 19.3. Uusi aika ilmoitetaan tekstiviestillä tai soittamalla, itse ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Astra Zenecan rokotteelle varattuja aikoja ei voi vaihtaa toisiin, sillä rokotteita saadaan vain rajoitettu määrä eikä niitä riitä muihin kuin niille ennalta varattuihin ikäihmisten rokotuksiin.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on Keusoten tiedotteen mukaan hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Keravalla ei Olli Huuskosen mukaan ole todettu Astra Zenecan rokotteen jälkeen tavanomaisesta rokotuksen jälkeisestä oireilusta poikkeavaa oireilua.

21.3. mennessä ensimmäisen rokotteen rokotuskattavuus oli Järvenpäässä 11,9, Tuusulassa 10,7 ja Keravalla 13,6 prosenttia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut