2–5-vuotiaat oppivat ruotsia leikkien ja laulaen kielisuihkussa Kievarin päiväkodissa

Aleksi ja Teemu ovat perhosten kielisuihkuryhmäläisiä. Anton Soinne

Auli Henriksson

Varhaiskasvatuksen opettajat Maria Valtonen ja Johanna Lundqvist luotsaavat Kievarin päiväkodin pihalla iloista toppapukukansaa. Lumisella pihamaalla on mukava touhuta. Ruotsinkieltä ei juuri nyt kuulu, mutta ylpeydellä näytetään sanahevosia, joita saa kun on kerännyt 20 ruotsinkielistä sanaa.

Kievarin päiväkodissa on voinut osallistua kielisuihkuun elokuusta 2019 lähtien. Kielisuihku on kielikylpyä kevyempi tapa oppia vierasta kieltä. Suihkussa äidinkieltä ja uutta kieltä käytetään rinnakkain. Kielisuihkulaiset oppivat ruotsia laulujen, leikkien, fraasien, värien sekä esimerkiksi ruokailutilanteissa ja muissa arjen asioissa etenkin toistojen kautta.

– Opettaja saattaa ulos lähdettäessä pyytää lasta pukemaan päähänsä mössan tai kysyä, miten lapaset sanotaan ruotsiksi, kuvailee Kievarin päiväkodin varhaiskasvatusyksikön johtaja Anne Toivio.

Maria Valtonen kertoo lasten kysyvän ruokapöydässä vaikkapa saanko lisää maitoa ruotsiksi.

Kielisuihkussa on 2–5-vuotiaita lapsia nyt 12, pienimpien 2–3-vuotiaiden perhosten ryhmässä viisi ja isompien, 3–5-vuotiaiden auringonkukkien ryhmässä seitsemän.

Kievarin päiväkodissa on aina ollut ruotsinkielinen ryhmä. Toivio kertoo kunnassa jo pitkään mietityn, miten tätä voisi hyödyntää myös suomenkielisille perheille. Vuosien haavetta päästiin toteuttamaan, kun löytyi ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen opettaja, joista on hurja pula. Jo aiemmin oli kunnan varhaiskasvatuksen opettaja lisäopintoihinsa liittyen tehnyt projektityönä suunnitelman kielisuihkun aloittamisesta. Kun opettaja saatiin, voitiin vain päivittää suunnitelma ja päästiin nopeasti alkuun.

Tässä on ollut hauskaa myös se, että lapset ovat opettaneet kotona vanhempiaan.

Anne Toivio

Ensimmäiset kielisuihkulaiset aloittivat siis elokuussa 2019. Kolme tämän ensimmäisen kielisuihkuryhmän lasta on jatkanut ruotsinkieliseen Klemetskogin esikouluun ja aikovat jatkaa syksyllä ruotsinkielistä koulupolkua. Ensi syksynä ruotsinkieliseen esikouluun on Kievarin kielisuihkusta siirtymässä neljä lasta.

– Lapsilla on ilmiömäinen kyky imeä tietoa. Vanhemmat antavat tällä lapsilleen hienon mahdollisuuden. Kielen oppiminen kielisuihkussa on ilo, yhtään ryppyotsaisuutta ei ole mukana. Lapset ovat myös ylpeitä, kun he tuottavat itse ruotsin kieltä. Oma toimistoni on Kievarin päiväkodin yhteydessä ja ilolla kuuntelen, kun lapset ymmärtävät ja tuottavat ruotsin kieltä. Kävin Klemetskogin koululla tässä yhtenä päivänä ja kuuntelin, kun Kievarin päiväkodin kielisuihkun käynyt keskusteli sujuvasti eskarikaverin kanssa ruotsiksi, mennäänkö hiihtämään vai ei, Toivio kertoo.

Vaikka vanhemmat eivät valitsisi ruotsinkielistä koulupolkua suihkun jälkeen, on lapselle Tavion mukaan ruotsin kielen osaamisesta hyötyä muiden kielten opiskelussa myöhemmin. Kielisuihkussa oleva lapsi voi siirtyä myös päiväkodin ruotsinkieliseen ryhmään.

Haku ensi syksyn kielisuihkupaikkoihin on käynnissä maaliskuun loppuun asti.

– Vanhemmat voivat soitella ja kysyä lisätietoja ja pohtia, sopisiko tämä heille. Ruotsia ei vanhempien tarvitse todellakaan osata. Vanhempien tehtävä on tukea suomen kieltä. Tässä on ollut hauskaa myös se, että lapset ovat opettaneet kotona vanhempiaan. Kodista on tullut pyyntö myös laittaa heille infokirjeen teksti myös ruotsiksi, ja näin on tehty, Toivio kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut