Roskien keruuta ja kitkentää – Puistokummitoiminta käyntiin Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä jo on

Tuusulan yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen kertoo aloitteen puistokummitoiminnasta tulleen asukkailta. Sauvo Jylhä

Auli Henriksson

Tuusulassa on juuri käynnistynyt puistokummitoiminta. Mukaan on ensimmäisten päivien aikana ilmoittautunut jo muutama innokas. Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen kertoo aloitteen puistokummitoiminnasta tulleen asukkailta ja etenkin Mattilassa olevan aktiivisuutta.

– Mattilan alueella on puistoja, joiden viihtyisyyden parantamiseksi ollaan valmiita tekemään itse asioita, hän sanoo.

Puistokummilla ei korvata tai paikata kunnan viheralueiden hoitoa, tai viedä kesätyöntekijältä palkkaa. Turpeinen kertoo, että viheralueita hoidetaan sekä omana työnä että urakoitsijoiden voimin ja esimerkiksi kitkemistä tehdään alueen hoitoluokasta riippuen 2-3 kertaa kaudessa.

– Tätä tahtia ei välttämättä pidetä tarpeeksi tiheänä, eikä alue pysy niin siistinä kuin asukkaat haluaisivat. Perustyö hoidetaan tottakai ilman asukkaitakin, mutta nyt mahdollistetaan innokkaiden kuntalaisten osallistuminen oman lähiympäristönsä hoitotöihin, hän toteaa.

Puistokummin yksi tärkeitä tehtäviä on roskien kerääminen. Mitään erityisiä kriteerejä puistokummiksi haluavalle ei ole. Mukaan voi lähteä yksin, tai porukalla, vaikka ystävien tai päiväkotiryhmien kesken.

– Ei ole kriteerejä, mutta on hyvä olla oma-aloitteinen ja reipas ote. Itse odotan, että asukkaita tulisi aktiivisesti mukaan ja heillä olisi omia ideoita siitä, mitä voisi tehdä ja olisi tietynlaista innostusta.

Puistokummit voivat lainata roskapihtejä.

Laura Turpeinen

Puistokummit saavat kunnalta huomioliivin.

– Puistokummit ja muut innokkaat asukkaat voivat lainata roskapihtejä Tuusinfosta tai Jokelan ja Kellokosken kirjastoista, Turpeinen sanoo.

Puistopoliiseja ei kummeista ole tarkoitus tulla, mutta Turpeinen ei pidä huonona, jos vaikkapa Fjällbossa neuvottaisiin grillauksesta tai siitä, että omat roskat pitää viedä luonnosta pois.

Keravalla puistokummitoimintaa on ollut keväästä 2020 lähtien.

Kerava tukee puistokummeja avustamalla roskien pois viemisessä, ja antamalla kummien käyttöön huomioliivit, roskapihdit, työhanskat ja roskapusseja, jotka voi hakea puistokummiksi ilmoittautumisen jälkeen sovitusti.

Järvenpäässä puistokummien kaltaisia vapaaehtoisia kutsutaan lähipuistonhoitajiksi, ja toimintaa on ollut noin kolmen vuoden ajan. Järvenpään viherkunnossapidon aluevalvoja Ritva Lindroos kuvailee yhteistyön asukkaiden kanssa olleen varsin hedelmällisen.

– Kiira-myrskyn jälkeen oli risutalkoita ja uusien puiden istuttamista, hän antaa esimerkin isommasta projektista.

Kaupunki on tehnyt kymmenisen kirjallista sopimusta, joissa sovitaan työtehtävistä. Näitä ovat esimerkiksi alueen niitto, pensaiden leikkaus, haravointi, roskien keruu ja sipulikasvien istutus. Järvenpääläiset ovat Lindroosin mukaan aktiivisia ilmankin, että kertovat siitä kaupungille, on esimerkiksi henkilöitä, jotka keräävät roskia ympäristöstä ympäri vuoden.

Tarvittaessa kaupunki voi osoittaa sopivan paikankin, jos omaa lähipaikkaa ei ole mielessä.

– Aina voi ilmoittautua, mielellään otamme uusiakin lähipuistonhoitajia mukaan, kannustaa Lindroos.

Fakta

Puisto- kummi

Kunnan organisoimaa vapaaehtoistoimintaa, jossa hoidetaan sovitusti viheralueita.

Puistokummi voi työskennellä omassa lähipuistossa tai muussa itselle tärkeässä kohteessa.

Kummi voi kitkeä rikkaruohoja, leikata pensaita, kohentaa perennaryhmiä, siistiä grillipaikkoja. Roskien keruu yksi tärkeä tehtävä.

Kummi työskentelee omatoimisesti oman aikataulunsa mukaan.

Kummiksi voi ilmoittautua yksittäinen henkilö tai ryhmä.

Lisätietoja Tuusulassa yhteisopuutarhuri@tuusula.fi

Puistokummitoiminta alkoi Keravalla 2020. Järvenpäässä on ollut lähipuistonhoitajia kolmisen vuotta.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut