Neljä Tuusulan lukion entistä oppilasta jakaa tietoa jatko-opinnoista podcastissa

Eero Reijonen (vas.), Oskari Valkama, Lauri Talvitie ja Janne Peltokorpi kokivat, että jatko-opinnoista oli hankalaa löytää tietoa. Pasi Leino

Sanna Sarenius

Neljä entistä Tuusulan lukion oppilasta olivat hiljattain tilanteessa, jossa heidän tuli tehdä merkittävä valinta: missä korkeakoulussa he jatkaisivat opintojaan lukion jälkeen?

Tärkeän päätöksen tueksi on tapana hakea mahdollisimman paljon tietoa. Parikymppiset Janne Peltokorpi, Eero Reijonen, Oskari Valkama ja Lauri Talvitie huomasivat kuitenkin omakohtaisesti, ettei se ollut helppoa. Asia tuli puheeksi viime kesänä, kun armeijan jälkeen ystäväporukka oli lähtenyt yhteiselle kalareissulle.

– Mielestämme informaatio korkeakouluvalintoihin liittyen on esitetty hajanaisesti ja sekavasti. Informaatiosta puuttuu ihmisläheisyys ja konkretia, Reijonen kertoo.

Nelikolle on käynyt opiskeluvalintojen suhteen tuuri, sillä ainakin toistaiseksi jokainen kokee opiskelevansa omalta tuntuvaa alaa. Peltokorpi opiskelee Aalto yliopistossa kauppatieteitä, Reijonen Helsingin yliopistossa oikeustieteitä, Valkama Vaasan yliopistossa kauppatieteitä ja Talvitie Turussa tieto- ja viestintätekniikkaa.

– Vaikka olimme hakeneet opiskelemaan ja päässeet sisälle, meillä oli silti epävarma olo, minkälaista itse opiskelu tulee olemaan ja onko tämä kuitenkaan se oikea ala, Valkama kertoo.

Vasta matkan varrella on selkeytynyt monia asioita, joiden tietämisestä etukäteen olisi nelikon mielestä ollut hyötyä.

Informaatiosta puuttuu ihmisläheisyys ja konkretia.

Eero Reijonen

– Miten mihinkin voi hakea, miten pääsykokeisiin kannattaa valmistautua, minkälaisia erilaisia pääainevalintoja voi olla saman alan oppilaitoksissa, missä kannattaa asua, miten haetaan opintotukea, miten työllistyminen opiskelun jälleen, tai minkälainen on opiskelijan oma kokemus opiskelusta. On hyvin hankalaa saada tietoa, jos kukaan tuttu ei opiskele kyseisessä paikassa, nuoret miehet tietävät.

Muutaman kuukauden pohdiskelun jälkeen ystävykset päättivät ratkaista itse ongelman.

– Kun ongelma oli havaittu, otimme yhteyttä eri tahoihin, kuten Opetushallitukseen. Kun useissa eri yhteyksissä kävi ilmi, että ongelma on todellinen, päätimme pureutua siihen toden teolla.

Tiedon jakelukanavaksi päätettiin valita podcast, joka tarkoittaa äänitiedostojen julkaisemista verkossa.

– Totesimme, että podcast on kasvava ala ja kuuntelijoiden määrä kasvaa huimaa vauhtia. Se on myös nuorille läheinen tapa, sillä nuoret kuuntelevat paljon podcasteja, Valkama kertoo.

Tuusulan kunta ja Tuusulan lukio lähtivät innolla tukemaan hanketta.

– Kun sarja on valmis, se voi toimia myös opinto-ohjaajien tukena, kun he opastavat toisen asteen opiskelijoita jatko-opintovalinnoissa.

Nyt porukka on tuottanut yhdeksän ensimmäistä jaksoa. Ensimmäisellä kaudella käydään läpi suosituimmat alat; kauppatieteet, oikeustieteet ja lääketieteet.

Tulee viemään vuosia, ennen kuin kaikki alat on käyty läpi, mutta tekeminen on niin opettavaista ja mielenkiintoista, että nelikko tekee sen mielellään.

Vasta alle kuukauden kuunneltavissa oleva sarja on tavoittanut jo lyhyessä ajassa mukavan joukon kuulijoita.

– On hienoa, että niin moni on lähtenyt kuuntelemaan sarjaamme juuri nyt ennen yhteishakua. Erityisesti se voi olla tarpeen senkin vuoksi, kun koronatilanteen takia opon tunnit pidetään etäopetuksessa.

Podcast

Neljä nuorta korkeakouluopiskelijaa tuottavat podcast -sarjaa, jossa paneudutaan syvällisesti eri korkeakoulualoihin.

Vieraina on alan opiskelijoita ja jo alalta valmistuneita, jotta kuulijat saavat mahdollisimman hyvän ja kattavan käsityksen alasta.

Jaksoissa pyritään tuomaan esille yllättäviä ja uusia faktoja.

Hanketta varten on tehty kattavaa taustatyötä. Tekijät ovat konsultoineet podcast-alan huippuja kuten Mimmit sijoittaa sekä keskustelleet Opetushallituksen päällikön kanssa jatko-opintojen hakeutumisen vaikeuksista.

Sarjat löytyvät sivustolta opiskelemaan.com

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut