Antti Kaikkonen: On hyvä muistaa, että maan pahimmat korona-alueet ovat aivan vieressä

Uudenmaan sulun aikana varusmiehet olivat poliisin apuna liikenteen valvonnassa, eivät ihmisten liikkumista valvomassa, puolustusministeri Antti Kaikkonen toteaa. Anton Soinne

Auli Henriksson

THL:n määrittelemät alueet, joille ollaan asettamassa liikkumisrajoituksia koronatilanteen vuoksi ovat tällä hetkellä Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Turku. Keskustan tuusulalainen kansanedustaja, puolustusministeri Antti Kaikkonen pitää liikkumisrajoituksia koskevan lain valmistelua hyvin poikkeuksellisena, mutta perusteltuna.

– On iso riski, että kohta sairaalapaikat eivät riitä. Jos tautia ei saada hallintaan, niin näyttää että tämä toimenpide todella tarvitaan.

Vaikka liikkumisrajoitukset eivät Keski-Uuttamaata koske, Kaikkonen huomauttaa olevan hyvä ymmärtää, että maan pahimmat korona-alueet ovat aivan vieressä.

– Jos tilanne pahasti repsahtaa kehyskunnissa, uudet rajoitukset voivat olla edessä meilläkin. Tarkkana on syytä olla ja välttää kehyskuntien joutumista samaan tilanteeseen.

Hyväksi ohjenuoraksi keskiselle Uudellemaalle hän antaa sen, että välttää tarpeettomia kontakteja.

– Suljetuillakin alueilla ruokaa saa hakea, apteekissa voi käydä, koiraa voi ulkoiluttaa ja ulkoillakin voi. Ei tässä lukita ihmisiä sisätiloihin, vaan tavoite on, että tarpeettomia kontakteja vältetään.

On eduskunnasta kiinni, onko laki voimassa pääsiäisenä vai meneekö sen yli.

Antti Kaikkonen, keskusta

Armeijaa ei olla ottamassa avuksi liikkumisen tai maskipakon valvontaan.

– Käsitykseni mukaan virka-apupyyntöä ei ole tulossa. Tällä tietoa poliisi selviää tästä omin voimin, vaikka se ylitöitä tarkoittaakin. Laki määrittää sen, mihin esimerkiksi varusmiehiä voidaan käyttää eikä ihmisten liikkumisen valvonta ole sellaista. Uudenmaan sulun aikana varusmiehet olivat poliisin apuna liikenteen valvonnassa, ja kyse oli eri asiasta.

Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista on toimitettu eduskunnalle torstaina.

– On eduskunnasta kiinni, onko laki voimassa pääsiäisenä vai meneekö sen yli. Tämä selviää lähipäivinä.

Kaikkonen toteaa Keski-Uudenmaan olleen koronarokotuksissa hitaammassa päässä.

– Olen ollut tästä yhteydessä Keusoten sekä sosiaali- ja terveysministeriön johtoon ja lähiviikkoina rokotuksiin pitäisi tulla vauhtia meidänkin alueella.

Perussuomalaisten tuusulalainen kansanedustaja Ari Koponen pitää lääkettä liian kovana.

– Ensin pitää tehdä kaikki muut toimet ennen kuin rajoitetaan liikkumista. Oikeus liikkua vapaasti maassa on yksi Suomen kansalaisten kaikkein keskeisimmistä perusoikeuksista. Kansalliset sulut ja liikkumisrajoitukset eivät hyödytä, jos raja vuotaa, hän sanoo.

Koponen pitää uhkana myös sitä, että rajojen yli tulisi uusi virusmuunnos, johon nykyiset rokotteet eivät tehoa.

– Suomalaiset ovat kuuliaisia ja veikkaan, että rajoituksia noudatetaan myös lähikunnissa mikä tulee tuomaan valtavasti lisää esimerkiksi yksinäisyyttä, mielen ongelmia, liikkumattomuudesta aiheutuvia ongelmia etenkin lapsille ja nuorille sekä kylmää kyytiä monille yrityksille, hän pohtii liikkumisrajoitusten vaikutusta Keski-Uudellemaalle vaiheessa, jossa suljettuna on pääkaupunkiseutu.

Tuusulalainen kokoomuksen kansanedustaja Ruut Sjöblom sanoo, että ulkonaliikkumisrajoitusten pitäisi olla vasta aivan viimeinen keino koronan torjunnassa.

– Ensisijaisesti pitäisi hoitaa kuntoon testaukset rajoilla ja negatiivisen testituloksen vaatiminen Suomeen pääsyn ehdoksi, maskipakko ja vielä tiukemmat kokoontumisrajoitukset. Lisäksi täytyy muistaa, että lapset edelleen käyvät normaalisti kouluissa ja harrastuksissa.

Hän arvioi liikkumisrajoitusten vaikuttavan varmasti ihmisten henkiseen hyvinvointiin.

– Yksinäisyys ja epävarmuus kasvaisivat. Vaikutukset pahentaisivat entisestään myös elinkeinoelämän tilannetta. Koronaluvut ovat huolestuttavia, joten on selvää, että tilanteen parantamiseksi pitää etsiä kaikki mahdolliset keinot, mutta ulkonaliikkumisrajoitukset pitäisi tulla vasta viimeisenä, Sjöblom toteaa.

Lue keravalaisen vasemmiston kansanedustajan Pia Lohikosken ajatuksia liikkumisrajoituksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut