Paljon rauhaisaa olemista – Jonna Väisäselle korona-aika on tuonut uusia työtehtäviä ja aikaa keskittyä itseensä

Jonna Väisäselle korona-aika on tuonut uusia työtehtäviä ja hyvällä omatunnolla sohvan nurkassa vietettyjä hetkiä. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Keravalainen Jonna Väisänen miettii tovin. Voiko sitä edes sanoa ääneen? Hän päättää kuitenkin rohkaistua ja myöntää, että korona-aika kaikkine rajoituksineen on tuonut elämään paljon hyvää. Innostavin muutos on tapahtunut työrintamalla. Väisänen työskentelee kotisairaalan sairaanhoitajana.

– Työt ovat monipuolistuneet. Olen päässyt oppimaan paljon uusia asioita ja tekemään aivan uudenlaisia työtehtäviä.

Kun koronavirus alkoi levitä, tarvittiin kotihoitoon näytteidenottajia. Väisänen ilmoittautui vapaaehtoiseksi.

– Saimme tehtävään koulutuksen, jonka jälkeen kiersimme ottamassa näytteitä niiltä, jotka eivät itse pääse näytteidenottopaikkaan.

Rokotusten alkaessa kaivattiin taas vapaaehtoisia. Väisänen oli jälleen sellainen. Pikaisen koulutuksen jälkeen hän on kiertänyt rokottamassa palvelutalojen ja asumispalveluyksiköiden asukkaita ja henkilökuntaa.

– Uudet tehtävät ovat tuoneet omaan perustyöhön lisää mielenkiintoa ja vaihtelevuutta.

Olen päässyt oppimaan paljon uusia asioita.

Jonna Väisänen

Sen hän myöntää, että lisääntyneet potilasmäärät ja alati muuttuvat ohjeistukset tuovat haastetta työn tekemiseen; juuri kun on oppinut jonkin uuden ohjeen, seuraavassa hetkessä pitää jo tehdä toisin.

Maskin käyttöön hän on niin tottunut, että sitä ei enää juurikaan huomaa. Itse asiassa, maski on ollut viime ajat eräänlainen pelastus.

– Minulle kävi pieni haaveri, ja yksi etuhampaani irtosi. Joudun käyttämään tekohammasta siihen saakka, että saan implantin. Tekohampaan käyttö ei ole kovin mielekästä, mutta nyt voin helposti olla ilman sitä, sillä maski peittää kaiken, Väisänen naurahtaa.

Introvertiksi tunnustautuva Väisänen nauttii nyt vapaa-ajasta, johon kuuluu paljon itsekseen oloa. Hän toteaa, että ei kaipaa vilkasta sosiaalista elämää.

– Olen aina tehnyt paljon töitä. Vapaalla olen kokenut painetta siitä, että pitäisi tavata kavereita. Olen myös kantanut huonoa omaatuntoa, kun en ole ehtinyt tai jaksanut olla ystäviin yhteydessä, kun vuorotyössä olen aina vähän eri rytmissä kuin muut.

Nyt paineet tämän suhteen ovat poissa.

– Olen monta kertaa sanonut miehelleni, että ihanaa kun voi vain maata tässä sohvalla, eikä tarvitse lähteä mihinkään.

Vapaalla Väisänen suuntaa mieluiten crossfit-salille. Sielläkin kohtaa nyt ihmisiä paljon normaalia vähemmän.

– Nyt voi keskittyä itseensä. Minulle sopii se, että jokainen treenaa siinä omassa pikku nurkassaan. Ja nyt kun salilla on vähemmän porukkaa, saa valmentajilta yksilöllisempää ohjausta.

Vaikka Väisänen viihtyy kotona, kotoilu esimerkiksi käsitöitä tehden ei ole hänen juttunsa. Hän katsoo mieluummin vaikkapa televisiota. Tai nukkuu.

– Olen nyt korona-aikaan nukkunut paremmin ja enemmän kuin ennen.

Myös puoliso on tehnyt koko ajan töitä kodin ulkopuolella, joten parisuhde on jatkunut turvallisesti entisissä uomissa.

– Kun lapset olivat etäkoulussa, murehdin hieman heidän pärjäämistään, kun me vanhemmat emme voineet olla töiden takia paikalla. Mutta ihmeen hyvin hekin ottivat vastuun omasta tekemisestä pienen alkukankeuden jälkeen.

Suruakin

”Ymmärrän muiden ahdingon”

Se, että Väisänen nauttii nyt rauhallisemmasta elämäntilanteesta, ei sulje pois sitä, etteikö hän tuntisi surua muiden puolesta.

Hän ymmärtää, että osalle ihmisistä sosiaalisten kontaktien vähyys on suorastaan ahdistavaa.

Myös taloudellinen epävarmuus ajaa ihmisiä ahtaalle.

Väisäsen ystäväpiirissä on ihmisiä, joiden työt ovat loppuneet.

– Se on tuntunut pahalta.

– Toivonkin, että pääsisimme kaikki mahdollisimman pian takaisin normaaliin elämään, sillä osalla ihmisistä on nyt hyvin vaikeaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut