Lottakanttiini paljastaa sitruunaisen leivoskakun reseptin

Lotat valmistautuvat pääsiäisen viettoon. Lottamuseon kokoelmat

Lottajärjestön kanttiiniverkosto ulottui aikoinaan aina Ahvenanmaalta Petsamoon.

Tuusulan Museokahvila Lottakanttiinissa vaalitaan lähes satavuotista lottakanttiiniperinnettä. Kanttiinin koekeittiössä puhalletaan 1930–1940-lukujen reseptit uuteen eloon.

Pääsiäisenä Lottakanttiini on suljettu, mutta kotileipurit voivat loihtia pitkien pyhien ratoksi sitruunaisen leivoskakun lottakanttiinin tapaan.

Pula-ajan ajattelu näkyy tänään monessa Lottamuseon kanttiinin toiminnassa. Esimerkiksi ruokahävikki on pieni.

– Esimerkiksi puuron tähteet ovat parhaimmillaan jälkiruuissa. Pääsiäisen raikkaan sitruunaisessa leivoskakussa voi käyttää tähteeksi jäänyttä puuroa, Lottakanttiinin vastaava Susanna Hietanen toteaa.

Kanttiineissa työskennelleet lotat suhtautuivat suurella sydämellä työhönsä.

Lottajärjestö muun muassa neuvotteli itselleen legendaarisen ostoluvan numero 1. Kallisarvoisella etuoikeudella varmistettiin, että lottajärjestön Kannaksen toimisto sai ostaa käyttöönsä kahvia ja sokeria silloinkin, kun elintarvikesäännöstelyn vuoksi niitä ei kaupasta voinut ostaa.

Ostoluvan turvin lottajärjestön kanttiinit saattoivat myydä pullaa ja kahvia, jopa makeisia, keskellä sota-ajan poikkeusoloissa.

– Pulan-ajan reseptejä on runsain mitoin Nostalgiset Naiset -sivustollamme. Se on jännä matka historiaamme, Hietanen sanoo.

Lottakanttiinin sitruunainen leivoskakku

Pohja uunipellillinen:

4 munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 dl riisi/mannapuuroa

1 tl leivinjauhetta

Paisto 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Täyte 1: vaniljakiisseli

4–5 munan keltuaista

2 rkl sokeria

2 dl kermaa

1 vaniljatanko / siemenet

Keltuaiset ja sokeri vispilöidään paksupohjaisessa kattilassa. Joukkoon lisätään kerma, seosta samalla lämmittäen ja hämmentäen, kunnes seos alkaa kiehua ja sakkautua. Maustetaan vaniljatangolla ja annetaan jäähtyä.

Täyte 2: sitruunakermavaahto

5 dl kuohu/vispikermaa vaahdotetaan ja lisätään joukkoon pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Täyte 3:1 dl appelsiinimarmeladia

Leikkaa jäähtynyt pohja puoliksi. Vaniljakiisseli pohjan toiselle puolikkaalle ja sen päälle osa sitruunakermavaahdosta.

Pohjan toinen puolikas nostetaan täytteiden päälle, kevyt painelu. Päällystetään lopulla sitruunakermavaahdolla, jonka päälle appelsiinimarmeladia. Kakku koristellaan appelsiinin lohkoilla.

Nostalgiset Naiset -blogi www.nostalgisetnaiset.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut