Järvenpään ja Tuusulan yhteishanke: tekosaaria ja luksusmökkejä Tuusulanjärvelle

Havainnekuvasta saa käsityksen, miltä näyttää, kun saaret ovat paikoillaan. Tuusulan kunta

Etelänlomien kristallinkirkkaat vedet ja paratiisisaaret voivat tuntua keskellä korona-arkea kaukaiselta unelta. Tuusulassa ja Järvenpäässä valmisteltu yhteishanke tuo näkymän kuitenkin lähemmäs todellisuutta.

Järven itäreunalle kuntarajan tuntumaan luodaan maantäytöllä ja kelluvilla rakenteilla luksusmökkitonteiksi kaavoitettavat tekosaaret, joiden konsepti on haettu Dubain Burj Al Arab Terrace -luksussaaresta.

Hankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2023 loppupuolella. Käyntiin se polkaistaan 13.–15. elokuuta jolloin Tuusulanjärvi puhdistetaan kemiallisella puhdistuksella.

– Järven puhdistaminen tapahtuu samaan tapaan kuin Littoistenjärven kemiallinen puhdistus vuonna 2017. Kristallinkirkas vesi Tuusulanjärvellä siivittää paikallismatkailun näinä vaikeina aikoina uudelle tasolle. Samalla järvi saadaan saatettua hyvään tilaan asetettujen ympäristötavoitteiden mukaisesti. Uskomme myös pääsevämme eroon useina vuosina järveä vaivanneesta leväongelmasta, Tuusulanjärven ympäristöhankkeista kunnissa vastaavat Miia Haikonen ja Terhi Wermundsen uskovat.

Tuusulanjärvi on täydellisessä käyttökiellossa 13.–15. elokuuta, jolloin uimista ei suositella väliaikaisen korkean kemikaalipitoisuuden takia.

Järvenpään ja Tuusulan tekosaaret valmistellaan Rauman telakalla, jossa myös Raumalta Dubaihin paloina kuljetettu keinotekoinen terassisaari rakennettiin vuonna 2016. Järvenpään saaren muoto noudattelee Järvenpään tunnusta ”Luonnotarta”, Tuusulan saari puolestaan Tuusulanjärven aaltoja. Molemmat saaret tulevat kummankin kunnan yhteishallintaan. Saarten suunnittelu on vasta alussa ja niistä on tarkoitus avata suunnittelukilpailu.

– Saarten rakentaminen on suuri hanke ja edessä on vielä monta mutkaa ranta-asemakaavan muutoksesta rahoitukseen, mutta onnistuessaan kokonaisuus avaa täysin uuden lehden Järvenpään ja Tuusulan yhteisessä historiassa, Tuusulan pormestari Arto Lindberg ja Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen arvioivat aprillipäivän aamuna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut