Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotusten järjestys etenisi ikäryhmittäin aina 16-vuotiaisiin asti – myös hammaslääkäri voisi rokottaa

Koronarokotuksia halutaan jatkaa ikäryhmittäin sen jälkeen, yli 70-vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat ovat saaneet rokotuksen.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitys rokotusjärjestyksen muuttamisesta lähti keskiviikkona lausuntokierrokselle hallituksen käsittelyn jälkeen.

Hallitus päättää asetusmuutoksista lausuntokierroksen jälkeen.

Rokotuksia jatkettaisiin ikäryhmittäin myös siinä tapauksessa, että rokotejakelua kohdennettaisiin alueellisesti.

– Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä myös muilla kuin ikääntyneillä. Siksi rokotuksissa on syytä edetä ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin, toteaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Puumalaisen mukaan ehdotus rokotusjärjestyksen jatkamisesta on tehty sen perusteella, että se mahdollisimman hyvin ehkäisisi vakavia tautitapauksia ja kuolemia sekä turvaisi terveydenhuollon kantokykyä.

Iän mukaan alenevassa järjestyksessä rokotukset etenisivät ryhmittäin seuraavasti: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat.

Nämä ryhmät rokotettaisiin sen jälkeen, kun riskiryhmät, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitava henkilökunta sekä iäkkäät henkilöt olisi rokotettu.

Alle 16-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. THL:n mukaan koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta lapsilla tutkitaan parhaillaan.

Tämän hetken arvion mukaan lähes kaikki ikääntyneet ovat saaneet koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Maahan saatavien rokotteiden määrä todennäköisesti kasvaa huhti-toukokuun aikana siten, että muun väestön rokotuksiin päästäisiin toukokuun aikana. Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen.

Jatkossa rokottamisen asetusmuutoksen myötä rokottamisen saa antaa myös hammaslääkäri tai terveydenhuollon ammattiin, kuten lääkäriksi, sairaanhoitajaksi, terveydenhoitajaksi ja kätilöksi opiskeleva henkilö, ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.

Tällä haavaa rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Rokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisen jälkeen THL voisi myös kohdentaa rokotuksia alueille, joilla 14 edeltävän päivänä aikana todennettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on vähintään 100.

Kohdentamisen edellytyksenä olisi, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.