Lähes neljä hehtaaria peltoa vuokrattu: Keravan kartanolla valmistellaan kumppanuusviljelyä

Jalotuksen yhteisöviljelijät ovat kasvattaneet ruokaa alle 100 neliön alalla. Kumppanuusviljely mahdollistaa ruoantuotannon hehtaareissa. Maija Holma

Keravan kartanolla valmistellaan kumppanuusviljelyä – eli yhteisöllistä ruoantuotantoa.

Jalotus on vuokrannut tarkoitukseen Keravan kaupungilta 3,7 hehtaaria peltoa Keravan kartanon välittömässä läheisyydessä navetan takana.

Kumppanuusviljelyssä yhdistyy ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Ruoan tuottaja ja kuluttaja tekevät läheistä yhteistyötä ja jakavat tuotannon riskit.

Kumppanuus perustuu siihen, että kuluttaja tietää missä ja miten ruoka on tuotettu. Kuluttajan on mahdollista myös osallistua, niin halutessaan, tuotantoon suunnitteluvaiheessa ja tekemällä talkootyötä viljelmillä.

Pelto kytkeytyy Keravalle vuonna 2024 valmistuvaan asuntomessualueeseen ja ruoantuotanto voisi alkaa vuonna 2023, mikäli Keravalla päätetään ryhtyä kumppanuusviljelyyn.

Kumppanuusviljelyä tutkitaan ja suunnitellaan parhaillaan ympäristöministeriön ravinnekierrätyshankkeen rahoituksella

Peltohankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava ”Ykkösryhmä” tekee viljelysuunnitelmat ja vastaa viljelyn aloittamisen vaatimista käytännön toimista.

”Kakkosryhmä” etsii resursseja, eli kumppanuusmaataloustoiminnan perustamiseen ja viljelyn aloittamiseen tarvittavia henkilöitä ja rahoitusta sekä vastaa Keravan kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden välisen työn koordinoinnista.

Kartanon alueen infraa voidaan hyödyntää kumppanuusviljelyssä.

Esimerkiksi vihannesten käsittelytilat eli kauppakunnostus- ja varastointitilat ovat pellon vieressä, kastelu järjestyy vesijohtovedellä, navetan katolta kerätyllä sadevedellä tai Keravanjoesta pumppaamalla.

Lisäksi kartanon navettaan rakennetaan tämän kevään aikana sisäviljelylaitteisto, jota voidaan käyttää taimien esikasvatuksessa.

Kaikkiaan kartanon ympäristöön odotetaan muuttavan tulevan vuosikymmenen aikana noin 3500 uutta asukasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut