Talvinen Järvenpää kiehui yli jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä: ”Näin surkean kunnossapidon vuoksi en liiku metriäkään ylimääräistä

Useat pyöräilijät ja jalankulkijat ovat olleet tyytymättömiä Järvenpään katujen kunnossapitoon kuluneen talven aikana. Alikulut koetaan yhtenä ongelmallisimmista paikoista. Nalle Nieminen

Nalle Nieminen

Useat järvenpääläiset pyöräilijät ja jalankulkijat ovat olleet tyytymättömiä kaupungin katujen kunnossapitoon kuluneen talven aikana. Nyt kevät jo häämöttää, mutta vielä viime viikolla jäiset kevyen liikenteen väylät aiheuttivat ongelmia paikallisille.

Vuonna 2018 kaupungin luoman Järvenpään pyöräliikenteen kehittämissuunnitelman mukaan 20 prosenttia päivittäin ja lähes päivittäin pyöräilevistä jatkaa pyöräilyä talvella. Aikaisemmin samana vuotena valtuuston toimesta päätettiin, että Järvenpäästä halutaan tehdä todellinen pyöräilykaupunki.

Tämä luonnollisesti johtaakin monen paikallisen hämmästelyyn, miksi Järvenpään kevyen liikenteen väylien kunnossapito vaikuttaa olevan talvella täysin riittämätöntä.

Esimerkiksi aurauksen jälkeen väylä voi olla osin kunnossa ja osin lumessa, mutta talven lämpötilavaihteluiden seurauksena lumi sulaa ja kylmällä taas jäätyy, aiheuttaen todella hankalasti kuljettavan pyöräily- ja kävely-ympäristön.

Hyvin usein talvisin pyöräilevän Erika Weckströmin mukaan suurimpia ongelmakohtia ovat alikulut, esimerkiksi Poikkitien sekä Ainolan aseman alikulut. Lumen tuomat sulamisvedet valuvat alikulkuihin ja peittävät väylät lähes kokonaan jäätyessään.

Muiksi ajo- ja kävelykelvottomiksi paikoiksi talven aikana Weckström mainitsee poliisiaseman puoleisen laidan Mannilantiellä, Tupalantien ja Puistotien kevyen liikenteen väylät sekä Ainolan seisakkeelle kulkevan väylän. Väylä Ainolan seisakkeelle oli yhdessä vaiheessa täysin hangen peittämä.

Hyvin kunnossapidettyyn väylään en pahemmin tänä talvena ole törmännyt.

Erika Weckström

– Näin surkean kunnossapidon vuoksi en liiku talvella metriäkään ylimääräistä. Hyvin kunnossapidettyyn väylään en pahemmin tänä talvena ole törmännyt, Weckström päivittelee.

Weckströmin mukaan kaupungin palautekanavasta on ollut hyvin vähän apua, sillä vaikka vastauksen mukaan kaikki tarvittavat toimenpiteet on kohteessa tehty, tilanne saattaa olla samanlainen kuin ennenkin.

Järvenpään ylläpidon rakennuttajapäällikkö Jarkko Hämäläisen mukaan kaupunki on parhaansa mukaan pyrkinyt pitämään kaikki väylät avoimina koko talven ajan.

– Lunta on pitkin talvea tullut isoja määriä kerrallaan. Tämän vuoksi töiden tekemisessä on tullut viiveitä, eikä kaikkien kevyen liikenteen väyliä pystytä pitämään samaan aikaan auki. Luonnollisesti tällöin priorisoidaan pääväyliä, Hämäläinen selittää.

– Itselleni ei tule mitään riskikohtia mieleen Järvenpään kevyen liikenteen väylillä, mutta omiin korviini on kyllä kantautunut puhetta kunnossapidon ongelmista. Kaikkiin ongelmakohtiin on pyritty vastaamaan ja kunnossapitoa on tehostettu. Otamme luonnollisesti oppia tuleviin talviin, Hämäläinen korostaa.

Hämäläisen mukaan on kaupungin velvollisuus reagoida palautteeseen ja korjata paikat kuntoon, mikäli häiriöitä turvallisuuden suhteen löytyy.

Weckström ehdottaa talvipyöräilyn ja -kävelyn vaarojen konkretisoimiseksi, että kaupungin päättäjät tekisivät talviaikaan pienen pyöräilyretken Järvenpään keskustassa.

– Oma kokemus on avain moneen oivallukseen, muistuttaa Weckström.

Mahdolliseksi reitiksi hän suosittelee kutakuinkin seuraavaa: startti Postikadun ja Sibeliuksenkadun risteyksestä kohti Mannilantietä, siitä Sipoontielle junaradan ali ja takaisin esimerkiksi aikaisemmin mainittua Mannilantien poliisiaseman puoleista laitaa pitkin.

Rakennuttajapäällikkö Hämäläisen mukaan ehdotus on oikein mainio.

– Varmasti tuollaisen järjestäminen olisi mahdollista heti, kunhan koronatilanne helpottaa, Hämäläinen pohtii.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut