Paijalan osakaskunnat tyrmistyivät Tuusulan kunnan vesijätön lunastusaikeista – ”Täältä kylämme sai alkunsa ja tällä alueella talomme sijaitsivat vuosisatoja”

Tuusulanjärvi. Arkistokuva. Anton Soinne

Tuusulan kunnan toimintatavat ovat suivaannuttaneet Paijalassa sekä yhteisten vesialueiden osakaskunnan että yhteisen venevalkaman osakaskunnan.

Kunta on laittanut vireille vesijätön lunastustoimituksen, jolla se havittelee vesialueiden osakaskunnan omistamia maa-alueita.

Yhteisessä tiedotteessaan osakaskunnat kertovat, että ne omistavat isojaossa kylän yhteisiksi jaettuja maa-alueita vanhan Paijalan kyläkeskuksen rannasta Anttilan tilan naapurista.

Lisäksi vesialueiden osakaskunta omistaa Tuusulanjärven säännöstelyn johdosta syntyneitä maakaistaleita alueen eteläpuolelta.

– Kunnan intressit alueisiin ei tulleet yllätyksenä meille, mutta toimintatavat tyrmistyttävät, sanoo vesialueiden osakaskunnan puheenjohtaja Martti Vaittinen tiedotteessa.

Kuntaa kritisoidaan sanelupolitiikasta. Keskustelu vapaaehtoisesta tilusvaihdosta ei ole kunnan kanssa onnistunut.

Venevalkaman osakaskunta on vuokrannut kiinteistönsä viereiset maa-alueet yhteisten vesialueiden osakaskunnalta ja hoitanut niitä yhtenä kiinteistönä.

– Olemme rakentaneet kuntalaisille venepaikkoja, tarjonneet paikan virkistäytyä, järjestäneet juhannusjuhlia ja mahdollistaneet koululaisille käytännön luontoelämyksiä Tuusulanjärven rantamaisemissa, kertoo venevalkaman puheenjohtaja Jukka Lassila.

– Täältä kylämme sai alkunsa ja tällä alueella talomme sijaitsivat vuosisatoja. Isonjaon seurauksena tapahtuneen ulosmuuton seurauksena tämä ranta on viimeinen yhteinen jäänne kylästä ja siitä huolehtiminen on sydämenasiamme, hän jatkaa tiedotteessa.

Osakaskunnat eivät ole vielä ”heittämässä kirvestä kaivoon”:

– Juridinen puoli ei kyllä tässä asiassa näyttäisi olevan kunnan puolella, ne väläyttävät.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut