Korotetulla suojatiellä törmäys Keravalla – autoilija huristi pois paikalta ja huusi auton ikkunasta: Sori en nähnyt sua

Jaakkolantiellä on havaittu ylinopeuksia. Sosiaalisessa mediassa on pohdittu myös, että pitäisikö tässä paikassa olla Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki. Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

”Eihän kukaan sattunut näkemään noin 15 min sitten tuossa suojatien ylityksen kohdalla kun auto ajoi tytärtäni päin? Auton väri oli beige ja suht iso auto. Kuski oli vain avannut ikkunan ja huutanut sori en nähny sua ja lähtenyt pois”, kirjoitti keravalaisäiti Keravalaiset tiedottaa -palstalla Facebookissa.

Onnettomuus oli sattunut maanantai-iltana ja herätti keskustelua muun muassa Jaakkolantien ylinopeuksista. Tiellä on 30 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Toimitukselle äiti kertoo, että tyttö sai kolauksen jalkaan, muuten hän voi hyvin. Pyörä sen sijaan kärsi vaurioita:

– Pyörän etuvanne on soikea ja ajokelvoton, kertoo äiti.

Rikosilmoitusta tapauksesta ei ole tehty.

Millaiseen rikokseen autoilija syyllistyy törmättyään ihmiseen ja poistuessaan noin paikalta? Tai mitä väistämissäännöt sanovat korotetusta suojatiestä, kun sen ylittää pyörällä?

On oltava todella huolellisia suojateiden kanssa.

Komisario Asko Sartanen liikennepoliisista ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta listaa asioita, mitä laki tämänkaltaisissa asioissa sanoo:

– Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän on jäätävä liikenneonnettomuuspaikalle ja kykynsä mukaan avustettava loukkaantuneita sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta.

– Edelleen tieliikennelain mukaan ajoneuvolla suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä.

– Ajoneuvolla, eli myös polkupyörällä, on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen.

Heitteillepanosta säädetään rikoslaissa:

– Joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle, on tuomittava heitteillepanosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Poliisi pitää tärkeänä, että epäillyistä rikoksista ilmoitetaan viranomaisille.

– Esitutkinnalla pyritään toteuttamaan rikosvastuuta ja myös ennalta estämään rikollisuutta, kertoo Sartanen.

Suojatieonnettomuuksissa voi syyllisyyttä olla niin suojatietä ylittävässä pyöräilijässä kuin autoilijassakin.

– Tutkinnalla pyritään tällaisiinkin seikkoihin saaman selvyyttä.

– Autoilijoiden on oltava todella huolellisia suojateiden kanssa, mutta myös pyöräilijöiden on osattava suojatiesäännöt.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut