Kuinka paljon liikut päivittäin? – järvenpääläisiä patistellaan liikkeelle

Kuinka paljon liikut päivittäin tai viikon aikana? Tämän kysymyksen äärelle kannattaa meidän kunkin aika ajoin pysähtyä. Järvenpään kaupunki edistää omalta osaltaan asukkaidensa hyvinvointia ja liikkumista. Kaupungin liikkumisohjelma antaa suuntaa liikkumisen edistämiseen.

Liikkumattomuus on yksi merkittävimmistä hyvinvointia murentavista tekijöistä. Vain noin neljännes väestöstä liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Järvenpään kaupungin liikkumisohjelman 2021–2024 tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän.

 – Liikkumisen tapoja on monia. Tärkeää on, että jokainen löytää ne itselleen sopivimmat liikkumisen muodot, kertoo liikuntapalvelujen asiantuntija Jyri Marjamäki.

Liikkumisohjelma on konkreettinen työkalu, joka määrittää vuosien 2021–2024 tavoitteet ja toimenpiteet järvenpääläisten liikkumisen edistämiseksi. Hashtag-merkit kertovat digitaalisista palveluista ja kanavista keinoina liikkumisen mahdollisuuksien tarjoamiseksi ja viestimiseksi. Etenkin näin korona-aikaan digitaalisten kanavien merkitys korostuu entisestään.

Ohjelmassa kaikille tavoitteille on määritelty konkreettiset toimenpiteet, mittarit, aikataulut sekä toimijat.

– Osa meistä liikkuu jo nyt aktiivisesti, mutta on myös ihmisiä, joiden arkipäivässä liikkuminen on edelleen vähäistä. Erityisesti näitä ihmisiä haluamme kannustaa helpolla tavalla lisäämään arkiliikkumista omaan elämäänsä. Tavoitteinamme on muun muassa panostaa pyöräily- ja kävelyteihin ja kuntoratoihin, kehittää lähiliikuntapaikkoja, tarjota matalan kynnyksen ohjattua toimintaa eri ikäryhmille sekä lisätä liikkumista varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, kertoo hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Hannula.

Koronaepidemian vuoksi kaupungin sisäliikuntapaikat on tällä hetkellä suljettu muilta kuin 2008 ja sen jälkeen syntyneiltä.

– Annamme liikkumisvinkkejä verkkosivuillamme ja liikuntapalvelujen Facebookissa. Kaupungin liikunnanohjaajilta on mahdollisuus saada myös liikunta- ja elintapaneuvontaa, tosin nyt etänä Teamsin kautta. Lisäksi pyrimme selkeämmin kertomaan liikuntapaikoista ja niiden aukioloajoista. Kirjastosta voi etukäteen varata lainattavaksi liikkumis- ja liikuntavälineitä, joilla on helppo kokeilla jotain uutta, sanoo Marjamäki.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut