Hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelma raamittaa kesää – Krapin puistokonsertit alkavat kesäkuun lopussa: "Enintään 400 vierasta ja jokaiselle oma istumapaikka"

Anssi Kela esiintyi viime kesänä puistokonsertissa Tuusulassa. Krapin Paja julkaisee ensi kesän konserttiohjelmiston vielä huhtikuun aikana. Jouko Tuomas-Kettunen

Jouko Tuomas-Kettunen

Keskiuusmaalaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät suhtautuvat positiivisesti hallituksen suunnitelmaan koronarajoitusten purkamisesta ja tavoiteaikataulusta.

Hallituksen tavoitteena on luoda selkeä näkymä yhteiskunnan asteittaiseen avautumiseen.

Exit-suunnitelman mukaan yleisötilaisuudet alkavat kesäkuussa osallistujarajoituksin.

Heinäkuussa ja elokuussa yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Suunnitelmasta pyydetään lausuntoja viikon kestävällä lausunto- ja kommenttikierroksella. Suunnitelma voi vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Esimerkiksi Krapin Pajassa kesää on mietitty jo tarkkaan.

– Olemme suunnitelleet puistokonserttikautta alkavaksi 30. kesäkuuta. Lähdemme siitä, että voimme ottaa konsertteihin enintään 400 vierasta, kertoo pajaemäntä Anu Uhlenius.

– Jokaiselle vieraalle on istumapaikka ja seurueiden välissä on tarvittava turvaväli, kuten viime vuonna.

Uhlenius kertoo, että vieraiden sisääntuloa on porrastettu ja vieraat voivat tilata virvokkeita omille paikoilleen.

– Näin vältetään myös ruuhkat sisääntulossa ja myyntipisteillä. Jokainen konserttivieras myös saatellaan omalle paikalle niin kuin meillä Pajassa on tapana.

Uhlenius sanoo, että toki kesän tilanne on vielä epävarma ja suunnitelma saattaa muuttua.

– Noudatamme tietysti viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Kesän konserttiohjelmisto julkaistaan vielä huhtikuun aikana.

Viime koronakesän Krapin puistokonserteissa kävi kaikkiaan 6 500 kuulijaa.

Esiintymässä oli maan eturivin artisteja ja bändejä.

Keski-Uudenmaan teatterissa ollaan myös varovaisen toiveikkaita.

– Uskomme, että ellei mikään muuntovirus sekoita pakkaa niin tilanne normalisoituu, toteaa teatterin puheenjohtaja Heikki Lund.

Koukussa-farssi saa ensi-iltansa Krapin kesäteatterissa 3. kesäkuutta. Näytelmän ohjaa Ilkka Heiskanen.

– Olemme varautuneet vielä kesäkuussa rajoituksiin yleisön määrässä esitystä kohden. Heinäkuussa ja varsinkin elokuussa uskon, että mennään täysillä, Lund sanoo.

– Tässä on nyt vuosi mennyt löysässä hirressä roikkuessa. Usko valoisaan tulevaisuuteen on kuitenkin ollut meillä vahva.

Teatteri väki on ollut ajoittain lomautettuna.

– Tuloja ei ole ollut koronatukia lukuun ottamatta. Kiinteät kulut ovat juosseet koko ajan. Helpotuksia niihin emme ole saaneet.

Ilkka Heiskanen ohjaa Koukussa-farssin Tuusulaan. Sauvo Jylhä

Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen seurasi tarkasti hallituksen perjantaista tiedotustilaisuutta.

– Purkusuunnitelma ei päällisin puolin näytä tuovan erityistä tarkennusta tapahtuma-alalle jo aikaisemmin julkaistuun exit-strategialuonnokseen.

25-vuotisjuhlavuottaan viettävä festivaali järjestetään Järvenpäässä ja Tuusulassa 25.–31. heinäkuuta.

– Festivaalin suunnittelu siis jatkuu siltä pohjalta ja ohjelma on tarkoitus julkistaa toukokuussa, jolloin ehkä jo tilannekin on selkeämpi.

Piiroinen sanoo, että festivaalin luonne on sellainen, että järjestäjät pystyvät kohtuullisen ketterästi sopeuttamaan toimintaa.

– Ja opimme viime kesän onnistuneista poikkeusjärjestelyistä paljon. Työpöydällä ovat suunnitelmat festivaalista tiukoilla kahden metrin turvaväleillä tai paremmassa tilanteessa ”väljästi oleskellen”.

Yleisömäärät ovat siis pieniä.

– Maski- ja hygieniakäytänteet lienevät kaikilla jo selkärangassa.

Petra Piiroisen mukaan tilanne on taloudellisesti tilanne todella haastava.

– Mutta olemme voittoa tavoittelematon toimija ja onneksemme vastaanottaneet apurahoja, jotka halutaan laittaa eteenpäin kentälle. Toivomme, että taudin kausivaihtelu helpottaa tilannetta ja pääsemme tuomaan elävää taidetta yleisöille ja työtä tekijöille. Turvallisuus on kuitenkin aina minkä tahansa tapahtuman järjestämisen ehdoton edellytys.

Hallitus muistutti perjantaina julkistetussa suunnitelmassaan, että turvallisten yleisötilaisuuksien järjestäminen lähtökohtana voidaan pitää, että yleisötilaisuuksia tulisi järjestää vasta sitten, kun hybridistrategian mukaisista toimenpidetasoista on luovuttu.

Toimenpidetasoista luopumista tarkastellaan toukokuun aikana.

Tavoitteena on, että niistä luovuttaisiin viimeistään kesäkuussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama laajapohjainen työryhmä on laatinut esityksen, jossa esitetään portaat yleisötilaisuuksien asteittaiseen avaamiseen tautitilanteen parantuessa.

Hallitus pitää tehtyä esitystä hyvänä ja toteuttamiskelpoisena.

Ehdotuksen mukaan rajoituksia purettaisiin kolmessa vaiheessa. Aluehallintovirastot ja kunnat tekevät tartuntatautilain mukaiset päätökset alueillaan.

Juttua päivitetty 10.4. kello 7.50. Täydennetty tiedolla, että hallituksen yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan heinäkuussa ja elokuussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut