Jättisuositulle projektille jatkoa Keravalla: Taiteen kotitaloon lähdetään toteuttamaan uutta näyttelyä ensi kesäksi – "Aletaan veivaamaan"

Taiteen kotitalo Ahjon Moukaritiellä oli viime kesän kulttuuritapaus Keravalla. Arkistokuva. Jutta Halminen

Oskari Lehto

Viime kesänä jättisuosion saanut Taiteen kotitalo Ahjon Moukarintiellä on saamassa jatkoa. Purkutaide-projektin taiteellinen johtaja Jouni Väänänen ilmoitti perjantaina, että Taiteen kotitaloon lähdetään toteuttamaan uutta näyttelyä tulevalle kesälle.

Moukarintie 4:ssä sijaitsevaa kerrostaloa ei ole vielä purettu, joten näyttely voidaan toteuttaa samoihin tiloihin kuin viime vuonna.

Näyttelyn toteuttaminen sisältää Väänäsen mukaan merkittäviä taloudellisia riskejä, koska toistaiseksi on epävarmaa, saako näyttelyä edes pitää auki kesällä.

– Kysyimme asiasta talon viime vuoden taiteilijoilta. Heidän suunnaltaan halu lähteä tekemään näyttelyä uudestaan on kova kaikesta huolimatta. Eihän sellaisesta innosta voi olla innostumatta, joten aletaan veivaamaan, Purkutaide-projektin Facebook-päivityksessä todetaan.

Viime vuonna purkutalossa järjestetyn, yli 90 taiteilijan toteuttaman näyttelyn näki kesän aikana yli 30 000 kävijää. Taideprojekti sai myös valtavasti myönteistä julkisuutta Suomessa ja ulkomailla asti.

Tänä vuonna Taiteen kotitalolle ei haeta uusia taiteilijoita.

– Keskitymme työstämään uusia teoksia koronaturvallisesti talon ja sen käytännöt jo tuntevien taiteilijoiden kanssa, Purkutaide-projekti tiedottaa.

Keravan kaupungin omistama Moukaritie 4:n talo on tarkoitus purkaa uuden rakentamisen tieltä, mutta toistaiseksi uusista suunnitelmista ei ole tietoa, ja talo on saanut olla paikoillaan.

Jouni Väänäsen mukaan päätös näyttelyn toteuttamisesta tehtiin pitkän harkinnan jälkeen, kun alkoi näyttää todennäköiseltä, ettei taloa pureta ainakaan vielä.

– Erittäin vaikea sanoa onko päätös näyttelyn tekemisestä loistava idea, jollain tasolla kannattavaa vai täysi katastrofi, mutta näillä nyt mennään parasta toivoen.

Taiteilijat saavat jälleen täysin vapaat kädet teosten toteuttamiseen.

– Luotto heihin on kova. Vaikka teemoittamista en olekaan tekemässä, niin pidän pienenä ihmeenä jos vuosi koronaa ei teoksissa näy ilman sitäkin, Väänänen sanoo.

Juttua muokattu 9.4.2021 kello 14.20: lisätty Jouni Väänäsen kommentit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut