Rekrykampanjat auttavat 15–18-vuotiaita työnhaussa – 16-vuotias Piitu hoitaa kesällä lapsia ja maalaa ulkorakennusta

16-vuotias Piitu Honkanen kannustaa kysymään kesätyötä suoraan yrityksistä. – Työtä voi löytyä esimerkiksi mansikkatilalta, hän sanoo. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Lastenhoitoa ja ulkorakennuksen maalausta.

Sitä on tiedossa järvenpääläisen Piitu Honkasen kesätyössä koulujen loma-aikana.

16-vuotias lukiolainen löysi työpaikan Järvenpään kaupungin ja henkilöstöpalvelualan yritys Personalhusetin Kesärekry2021-kampajan avulla.

– Olen tosi onnekas. Tänä keväänä on vaikea saada töitä koronan vuoksi. Olen ollut kesätöissä kahdesti aikaisemmin. On helpompi hakea työtä, kun voi osoittaa aktiivisuutensa työtodistuksilla, hän sanoo.

Kesätyöllä ansaitusta palkasta menee osa säästöön ajokorttia ja matkakassaa varten.

– Kavereiden kanssa on suunnitelmissa lähteä kesällä reissuun. Toivottavasti se onnistuu.

Meneillään on useita kampanjoita, jotka auttavat alaikäisiä saamaan kesätyötä.

– Työllisyystilanne näyttää suhteellisen hyvältä. Kesärekry2021-kampanjan avulla on tarkoitus työllistää nuoria yrityksiin, yhdistyksiin tai kotitalouksiin, Personalhuset Finlandin markkinointipäällikkö Suvi Honkanen kertoo.

Yhden nuoren työllistämisen hinta on työnantajalle viisi euroa tunnilta.

– Hoidamme rekrytoinnin Järvenpään kaupungin ostopalveluna. Meidän osuudeksemme jää maksaa nuorelle palkkaa 375 euroa. Työnantajalle tämä on vielä edullisempaa. Heidän kulut pysyvät 300 eurossa, Suvi Honkanen kertoo.

Työllistettävän nuoren tulee olla iältään 15-18-vuotias järvenpääläinen, ja hän tekee töitä yhteensä 60 tuntia.

Nuoria voi palkata esimerkiksi pihatöihin, siivoukseen, lasten hoitoon, lemmikkivahdiksi, maalaukseen, vanhukselle seuraksi tai yritykseen avustaviin töihin.

– Monelle nuorelle ensimmäisen työpaikan löytäminen on todella vaikeaa. Rohkaisemme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin lähtemään mukaan, Suvi Honkanen sanoo.

Kuka huolisi nuoren kesätöihin?

OP Uusimaalla on kahdeksatta kertaa Kesäduuni OP:n piikkiin -kesätyökampanja.

– Nuorten työnhaku on käynnissä 18.4. saakka. Nuoret hakevat työtä suoraan työnantajayhdistyksiltä. Tarjolla on muun muassa kahvio- ja toimistotyötä, ulkoalueiden hoitoa, siivousta, eläintenhoitoa ja somepäivityksiä, asiakkuuspäällikkö Ulla-Kajsa Lemmetyinen kertoo.

Tulevana kesänä 150 nuorta saa kesätyötä paikallisissa yhdistyksessä OP Uusimaan tuella.

15–17-vuotiaita nuoria kannustetaan hakemaan kesätyöpaikkoja suoraan yhdistyksiltä. OP maksaa yhdistykselle nuoren kahden viikon palkan. Tuki yhden nuoren työllistämiseksi on 400 euroa

– Tänä vuonna työnantajiksi on ilmoittautunut 83 yhdistystä ja yhteisöä, jotka olivat valmiit työllistämään tuellamme yhteensä 321 nuorta, Lemmetyinen kertoo.

S-ryhmän avoimiin tehtäviin on ollut enemmän hakijoita kuin aiempina vuosina. Tämä pätee myös kesätyöhakuihin.

Työtä on ollut tarjolla pääasiassa myymälöissä yli 18-vuotiaille ja alle 18-vuotiaille suunnatun Tutustu ja tienaa -harjoittelun kautta.

– Pystymme tänä vuonna tarjoamaan arviomme mukaan kesätyöpaikan noin 12 000 nuorelle, kun normaalina vuonna määrä on ollut noin 14 000, kehityspäällikkö Minnastiina Miettinen kertoo.

Lidl-kauppaketjulla oli tänä vuonna avoinna yli tuhat kesätyöpaikkaa yli 190 myymälään, kolmeen jakelukeskukseen ja Espoon pääkonttorille.

– Saimme hakemuksia yli 20 000, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna. Järvenpään jakelukeskukseen palkkaamme noin 100 kesätyöntekijää varastotöihin, Lidlin tiedottaja Anna Rissanen kertoo.

Lidlin Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun haku on meneillään 19.4. saakka. Tarjolla on parisataa harjoittelupaikkaa 14–17-vuotiaille nuorille.

Pirkko Miettinen työskenteli Keravan terveyskeskuksessa 35 vuotta – "Potilaita tulee ikävä, osa heistä on ollut potilaanani alusta saakka"

Fakta

Näin onnistut kesätöissä

Jos työkokemusta ei ole karttunut, kannattaa hakemuksessa mainita kaikki kotityöt.

Jos työhaastattelussa jännittää, kannattaa yrittää olla oma itsensä.

Kokenut rekrytointialan ammattilainen osaa katsoa myös jännityksen läpi.

Työhön kannattaa lähteä avoimella mielellä, olla läsnä töissä ja kysyä jos joku asia mietityttää.

Kännyköiden katsominen jätetään vapaa-aikaan.

Kaikki työ vie lähemmäs tulevaisuuden unelmaduunia.

Vinkit antoi Suvi Honkanen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut