Tuusulalainen Ulla Välipakka seuraa Euroopan hovien tapahtumia

Monarkiat: Kuninkaalliset kiinnostavat, mutta Suomelle sopii tasavalta

Kun tuusulalaisen Ulla Välipakan kaverit tuovat hänelle tuliaisia matkoilta, esineet liittyvät jotenkin ´kuninkaallisiin. Anton Soinne

Jan Pippingsköld

Prinssi Philip oli kuningatar Elisabetin tuki ja turva, rakastettu ja hauska seuramies. Muun muassa nämä asiat korostuvat, kun tuusulalainen Ulla Välipakka pohtii viime perjantaina menehtyneen Philipin merkitystä. Välipakka seuraa tarkasti Euroopan kuninkaallisten kuulumisia.

– Brittihovi on ehkä kiinnostavin ja läheisin, mutta seuraan myös muiden Euroopan maiden kuninkaallisia. Myös Japanin hovi on kiinnostava.

– Jos prinssi Philipin hautajaisia voi seurata joltakin kanavalta, varmasti katson, Ulla Välipakka sanoo.

– Koronatilanne vaikuttaa tietysti siihen, mitä voidaan järjestää, ja hän itse oli toivonut pienimuotoisia seremonioita kirkossa. Hän oli hyvin pidetty, joten kyllä jotakin varmasti näytetään.

– Philip on ollut kuningatar Elisabetille tuki ja turva ja äärettömän lojaali hänelle kaikki nämä vuosikymmenet. Brittihovissa, Britanniassa ja maailmanpolitiikassa on tapahtunut paljon, ja hänen tukensa kuningattarelle o ollut varmasti hyvin tärkeä.

– Philip löysi oman paikkansa kuningatar Elisabetin rinnalla ja pari askelta taaempana, vaikka se ei varmasti olut helppoa silloin 1950-luvulla. Hän oli kuitenkin vahva persoonallisuus, tavallaan alfa-uros. jos niin voi sanoa, Välipakka pohti.

Paitsi tukija, Philip oli luonnollisesti kuningattarelle myös rakastettu vuosikymmenten ajan.

– Kyllähän se oli vuosisadan rakkaustarina, kun nuori tyttö iski silmänsä komeaan Kreikan ja Tanskan prinssiin, etäiseen serkkuunsa.

Philipillä oli oma, itsenäinen roolinsa. Siinä hän edisti asioita, joita piti tärkeinä.

– Luonnonsuojelu sekä lapset ja nuoret olivat häntä lähellä. Hän halusi edistää nuorten mahdollisuuksia toteuttaa haaveitaan. Hänellä itsellään ei ollut helppo lapsuus vaikka olikin kuninkaallinen. Hän tiesi, millaista on, kun ei voi ponnistaa vakaalta pohjalta.

Prinssi Philipillä oli myös hauska puolensa: hän viljeli sutkautuksia, joista on koottu kirjakin. Hän sanoi joskus, että saa ihmisen nauramaan 15 sekunnissa.

– Lontoolaisessa kirjakaupassa oli kokonainen osasto kuninkaallisia käsittelevälle kirjallisuudelle, ja siellä oli myös kirja, jossa oli hänen sutkautuksiaan. Joku ehkä sanoisi, että sammakoita.

Brittihovissa on ollut vuosikymmenten aikana myös monenlaisia kohuja, ja kuninkaallisia seurataan mediassa herkeämättä. Se on uuvuttavaa, ja prinssi Philip oli tässäkin puolisonsa ja perheensä tukena.

Jatkossa hovin suosio kansalaisten keskuudessa riippuu paljon siitä, miten nuoret kuninkaalliset kestävät paineita.

– Kun Elisabet jossakin vaiheessa poistuu keskuudestamme, Charlesista tulee hallitsija. Hän on kuitenkin jo sen ikäinen, että hänen kautensa jää väistämättä lyhyeksi.

– Williamin ja Katen kaudesta voi taas tulla hyvin pitkä, ja jos he hoitavat tehtävänsä samalla arvokkuudella ja yhtä sitoutuneesti kuin Elisabet, brittimonarkian tulevaisuus on hyvä.

– He ovat hyvin pidetty pari, ja Kate on löytänyt hyvin paikkansa hovissa. Hän varmasti tiesi hyvin millaista se elämä on, kun koko ajan kuvataan ja tarkkaillaan.

– Toivottavasti heille ei tule työuupumusta kaikkien näiden paineiden takia.

Ulla Välipakka on nähnytkin Britannian kuningasperheen jäsenet lähietäisyydeltä. Tarkoitus oi mennä ottamaan pari kuvaa karhuhatunpäisistä vartiosotilaista, mutta toisin kävi.

– Tyttäreni haluisi nähdä Buckinghamin palatsin vartiosotilaat. En muista, mihin olimme menossa, mutta kun Buckingham oli sen metrolinjan varrella, menimme katsomaan. Kun nousimme metroasemalta, paikalla olikin aivan valtavasti väkeä. Tajusin, että oli kesäkuun toinen lauantai, jolloin vietetään kuningatar Elisabetin syntymäpäivää. Oikea päivä on huhtikuussa, mutta silloin on niin kurjat säät, että hän viettää syntymäpäivää vasta kesäkuussa.

Perhe löysi hyvän katselupaikan, ja pian kuningatar puolisoineen ja muut kuninkaallisen perheen jäsenet tulivat komeassa vaunuletkassa.

– Ensin oli mahtava paraati, jossa oli niin jaan liikkuvia kuin ratsastaviakin vartiosotilaita punaisine takkeineen ja korkeine karhunnahkahattuineen.

– Oli se aikamoinen tunne, kun näki kuninkaalliset ihan muutaman metrin päästä.

– Tytär haluisi kuvata pari vartiosotilasta, mutta saikin kuviin pari sataa.

Välipakan pohdinnoista kuulee, että hän on todella kiinnostunut kuninkaallisten elämästä ja perehtynyt hovitapahtumin. Kiinnostus on alkanut jo ekaluokkalaisen ikäisenä.

– Äiti oli ostanut Seura-lehden erikoisnumeron, joka käsitteli brittihovia. Se osoittaa että hänkin oli kiinnostunut.

– Se lehti selattiin aivan koirankorville. Olin sen ikäinen, että osasin jo vähän lukea. Luin otsikoita ja katsoin niitä upeita kuvia, Välipakka muistelee.

Lehdessä oli tarkka sukupuu hovin jäsenistä. Siihen aikaan Barbie-nuket olivat muodissa, ja Ulla ja hänen ystävänsä leikkivät niillä hovia. Tapahtumat keksittiin itse.

Varsinainen harrastus kuninkaallisten seuraamisesta tuli, kun omat lapset eivät enää olleet ihan pieniä ja oli enemmän mahdollisuuksia matkustaa kuninkaallisiin kohteisiin.

Kiinnostustaan kuninkaallisiin hän pitää harrastuksena siinä kuin mitä tahansa muuta kiinnostuksen kohdetta.

– Joku seuraa NHL-jääkiekkoa ja joku kiikaroi lintuja. Minä olen kiinnostunut näistä asioista.

Kiinnostuksen tietävät sukulaiset, ystävät ja työkaverit. Niinpä kun he tuovat tuliaisia maailmalta, ne liittyvät kuninkaallisiin.

– Mieheltäni "tilaan" lahjoiksi esimerkiksi kuninkaallisia käsitteleviä kirjoja. Minulle on helppo ostaa lahja, Ulla Välipakka tuumaa.

Kunhan korona hellittää ja matkailu on mahdollista, hän haluaa nähdä Madridin ja Oslon kuninkaanlinnat.

– Voi olla, että Oslon-matka toteutuu ensin koronatilanteen takia. Ehkä jo syyslomalla.

Tasavallassa tausta ei ratkaise

Vaikka kuninkaalliset kiinnostavat Ulla Välipakkaa, hän on silti tasavalan kannattaja. Syy on selvä: tasa-arvoiset mahdollisuudet.

– Monarkiaan liittyy luokkayhteiskunta. Siellä on kalliit yksityiskoulut ja sitten ne koulut, jotka eivät ole kalliita yksityiskouluja. Meillä on kunnan eri kouluissa hyvin samanlaiset oppimistulokset, ja eri kuntien kesken myös.

– Olen opettaja, ja minulle on tärkeää, että lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet. Olen sen verran idealisti että ajattelen, että meillä kenestä vain voi tulla mitä vain, Ulla Välipakka perustelee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut