Järvenpään Westermarckin puistoon istutetaan kirsikkapuita – idean takana puiston ohi päivittäin kulkeva kaupunkilainen

Ehdotus oli mukana osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä ja sai taakseen äänten vyöryn.

Westermarckin puistossa kukkivat tulevina vuosina kirsikkapuut. Riitta Ketola

Riitta Suomalainen

Järvenpää istuttaa Westermarckin puistoon kirsikkapuita vielä tässä kuussa. Ensimmäiset 13:sta kirsikkapuusta istutetaan tiistaina ja loputkin ovat maassa ensi viikon perjantaihin mennessä.

– Puille kaivetaan istutuskuopat, vanha multa poistetaan ja tilalle tuodaan uutta. Lisäksi puille laitetaan tukikepit, kastelupussit ja jänissuojat. Parin ensimmäisen vuoden aikana puita kastellaan kesäkausien aikana, aluevalvoja Ritva Lindroos kaupungin ylläpitopuolelta selvittää.

Kirsikkapuu -idean äiti on Westermarckin puiston ohi päivittäin kulkeva Pirjo Järvimäki, joka vei esityksenä Järvenpään osallistuvan budjetoinnin äänestykseen. Kun äänestyksen tulos julkistettiin, Järvimäen ehdotus oli kerännyt 798 ääntä ja oli aivan omalla sataluvullaan.

Rahoitusta kirsikkapuita varten saatiin myös Lasten ja Nuorten Ääni -hankkeesta, jossa kaupunki jakaa oppilaitoksille tietyn summan rahaa käytettäväksi oman lähiympäristönsä kehittämiseksi ja parantamiseksi.

Tänä vuonna rahaa sai kolme oppilaitosta, joukossa Saunakallion koulu, joka sekin ehdotti kirsikkapuiden istuttamista puistoon.

Westermarckin puistoon istutettavat kirsikkapuut ovat Prunus sargentii -lajikkeen puita, rusokirsikoita, jotka ovat koristeellisia kaikkina vuodenaikoina. Keväällä ne ovat upeimmillaan kukkiessaan, kesällä korostuu niiden latvus, syksyllä punainen ruska-asu ja talvella kiiltävä, tumman punaruskea runko.

Koronatilanne ratkaisee, vietetäänkö Westermarckissa toukokuun lopussa puistojuhlaa.

– Puita istutetaan puistoon sen koko pituudelta aivan eteläpäätä lukuun ottamatta 9 000 neliömetrin alueelle.

Rusokirsikoiden vaaleanpunainen kukinta kestää vajaan viikon toukokuun loppupuolella. Japanissa kirsikkapuiden kukinta-aikaan vietetään maan suurinta kansanjuhlaa, jonka nimi on Hanami – suomeksi kukkivien puiden katsonta.

Järvenpäässä Hanami jää tuleviin vuosiin, mutta toukokuussa luvassa on puistojuhla, jos koronatilanne sen suinkin sallii.

Tänä vuonna Järvenpään osallistuvan budjetoinnin teemana oli kaupunkikulttuuri juhlavuonna 2021. Rahaa ideoiden toteuttamiseen kaupunki varasi 50 000 euroa.

Kirsikkapuiden lisäksi rahalla hankittiin tapahtumatelttoja Westermarckin asukasyhdistyksen ja Emalikukan yrittäjien hallintaan sillä ajatuksella, että niitä käytetään etupäässä kaikille järvenpääläisille avoimissa ilmais- ja kulttuuritapahtumissa. Westermarckin puistosta kehitetään yhdistysten avulla kaupungille uusi tapahtuma-alue.

Puita – ei kuitenkaan kirsikkapuita – istutetaan juhlavuoden aikana myös Vanhankylänniemeen, jonne luodaan täydennysistutuksin "Puolen hehtaarin metsä".

Täydennysistutuksia tulee lisäksi Puistotien ja Poikkitien risteykseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut