Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusula-Seura vastustaa Anttilan tilakeskuksen rannan muutoksia – "laituri ja keinotekoinen saari hallitsisivat maisemaa koko järven eteläpään osalta"

Tuusula-Seura ry jätti kunnalle lausunnon Anttilan tilakeskuksen rannan virkistyskäytön kehittämissuunnitelmasta.

Anttilan tilakeskuksen alueelle on suunnitteilla oleskelupaikkoja ja luontopolkuja sekä palveluita, jotka ovat tulevaisuudessa asukkaiden, Sarvikalliolla ulkoilevien, järven pyörällä kiertävien sekä matkailijoiden käytössä. Keinotekoiselle niemelle osoitetaan muun muassa ravintolaa ja terassia, saunaa ja infopistettä.

Tuusula-Seura muistuttaa, että kunnalla on kautta aikojen ollut periaatteena, että järvi säilyisi mahdollisimman alkuperäisessä asussaan, koska sillä on arvokkaat perinteet Suomen kultakauden taiteilijoiden tyyssijana.

– Aikaisemmin on pidetty tärkeänä, että mitään saunoja, pukukoppeja, eikä muita rakennelmia saa tehdä järvelle, tai lähelle vesirajaa, joka muuttaisi maisemaa. Myös laiturien piti olla mahdollisimman huomaamattomia, seuran lausunnossa sanotaan.

Seura pitää tärkeänä, että näitä periaatteita kunnioitettaisiin myös tulevaisuudessa, eikä puututtaisi järven ainutlaatuisiin maisemiin.

– Nyt esitetyssä suunnitelmassa työntyy kauas rannasta aivan kohtuuttoman kokoinen kelluva laituri ja jopa keinotekoinen saari. Molemmat hallitsevat maisemaa koko järven eteläpään osalta. Nykyinen luonnonläheinen maisema kirkon rannasta muuttuu täysin. Myöskin avara talvinen maisema rikkoutuu.

Seura paheksuu myös Fjällbon kohdalle keskelle järveä rakennettua "massiivista katosta, jonka tarve on kyseenalainen ja joka näkyy järven päästä päähän".

Seuran mukaan esimerkiksi uimiseen liittyvät fasiliteetit pitäisi keskittää Rusutjärvelle, jossa on parempi ranta ja Tuusulanjärveä parempi vedenlaatu.

– Jos haluaa välttämättä uida Tuusulanjärvessä, on siihen hyvät mahdollisuudet Järvenpäässä.