Ainolaan esitetään uudenlaista pysäköintiratkaisua – uusille parkkipaikoille ei ole niin paljon tarvetta keskustassa

Kasvava Ainolan asuinalue tarvitseee lisää liityntäpysäköintitilaa tulevina vuosina. Sauvo Jylhä

Järvenpään kaupunginhallitus saa maanantaina päätettäväkseen Asemanmäen pysäköintilaitoksen osakkeiden myyntipäätöksen.

Hallitukselle esitetään päätöksen tekemistä niin, että Perhelän hankkeeseen liittyvät pysäköintiratkaisut toteutettaisiin Ainolan alueelle, ei keskustaan.

Keskustan uudet pysäköintiratkaisut suunnitellaan tulevaisuudessa erikseen, kun on päästy mittaamaan tasoja, joille pysäköintitarpeet korona-ajan jälkeen Järvenpäässä asettuvat.

Päätöksessä on kyse Järvenpään kaupungin ja YIT:n välisestä toteutussopimuksesta, jossa on sovittu Perhelä-hankkeen pysäköintijärjestelyistä.

Kortteliin on sovittu rakennettavaksi 90 autopaikan verran pysäköintitilaa. Lisäksi on sovittu, että lisää pysäköintitilaa sijoitetaan viereisessä korttelissa olevaan Asemanmäen pysäköintitaloon noin 200 autopaikan verran.

Koska kaupunki luovuttaa Asemanmäen pysäköintipaikkoja YIT:lle, oli alustavasti kaavailtu, että korvauksena autopaikoista YIT rakentaisi kaupungille uuden pysäköintitalon entisen Matkahuollon tontille.

Toteutussopimukseen ja valtuuston päätökseen kirjattiin, että pysäköinnin toteutuksesta tulee sopia myöhemmin tarkemmin.

Hallitukselle esitetään vaihtoehtoa, jossa YIT:n toteutettavaksi sovittu pysäköintitalo rakennetaan keskustan sijaan uuden Ainolan aseman viereen. YIT on antanut ratkaisuun ennakkosuostumuksensa.

Keskustan pysäköintipaikkojen määrä on 2200 - 2500. Paikkojen riittävyydestä on tehty viime vuosina useita selvityksiä ja ne kaikki osoittavat, että autopaikkojen määrä vastaa tällä hetkellä kysyntään. Liityntäpaikoissa oli jo ennen koronaa keskusta-alueella jopa ylitarjontaa.

– Vuonna 2019 keskustan 750 liityntäpysäköintipaikasta oli ruuhkahuippukin sata tyhjillään. Esimerkiksi Liisan Grillin viereinen pysäköintialue oli jo ennen koronaa käyttöasteeltaan hyvin alhainen. Liityntäpysäköinnin käyttö on romahtanut koronan ja etätyöskentelyn vuoksi eikä se ennusteiden mukaan ole palaamassa nopeasti ennalleen, maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen sanoo.

Uusille paikoille ei siis ole tarvetta keskustassa. Sen sijaan lisää liityntäpysäköintipaikkoja sekä muuta pysäköintitilaa tarvitaan Ainolan asemalle, joka tulee siirtymään etelämmäksi uuden asuinalueen yhteyteen.

Ainolan hanke on Perhelään verrattuna yli neljä kertaa suurempi. Sekä uudet asukkaat että alueelle rakentuvat palvelut vaativat runsaasti uutta pysäköintitilaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut