Puolen vuoden taidesulku päättyy: näin Keski-Uudenmaan museot aukeavat yleisölle – Järvenpäässä ja Keravalla sisään vain ennakkovarauksella

Ainolan museonjohtaja Julia Donner sanoo, että museoiden avaaminen on tärkeä viesti koko kesää ajatellen, vaikka alussa kävijämäärää rajoitetaankin. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Museokävijöitä syyhyttää jo: milloin pääsee sisään?

Puolen vuoden odotus oli tuskastuttavan pitkä.

Aloitamme kartoituksen Aino ja Jean Sibeliuksen museosta Järvenpäästä. Ainola on normaalioloissakin talvikaudet kiinni, ja kesäkausi alkaa aina toukokuun alussa.

Tämä kesästartti on kuitenkin erilainen. Museonjohtaja Julia Donner jopa hieman huokaisee museoiden saamaa sekavaa ohjeistusta.

– Mutta on kyllä erittäin tärkeää, että museoita avataan jo nyt.

Se on positiivinen viesti kulttuurinälkäisille koko kesääkin ajatellen. Viime kesänä Ainola avautui vasta kesäkuussa.

Donner kertoo, että Ainolan museovierailut toteutuvat toistaiseksi vain ennakkovarauksella.

Ainola on auki 4. toukokuuta alkaen rajoitetulle asiakasmäärälle ja tehostetuin turvatoimin.

– Otamme museoon enintään kuusi vierailijaa kerrallaan ja suosittelemme varaamaan vierailuajan ennakkoon.

Varaukset tehdään netissä varauskalenterin kautta.

Varatut vierailut alkavat Ainolassa tasatunnein ja kestävät tunnin.

Jos kävijä haluaa viipyä museossa pidempään, on varattava kaksi peräkkäistä aikaa. Varattuun vierailuun sisältyy opastus.

Liput lunastetaan museon lipunmyynnistä. Ainolasta muistutetaan, että jos aikaa ei ole varannut etukäteen, omaa vuoroa voi joutua odottamaan. Ainolan puutarha-alueelle on aukioloaikoina vapaa pääsy.

Puolen vuoden museosulku päättyy päättyy Järvenpäässä myös taidemuseossa ja Aholassa, jotka avautuvat yleisölle 4. toukokuuta.

Taidemuseo kertoo kotisivuillaan, että turvallisen museovierailun takaamiseksi museokohteisiin pääsee tutustumaan vain ennakkovarauksella. Liput kohteisiin varataan verkkosivuilta.

Suviranta avautuu yleisölle vasta 1. kesäkuuta. Vierailut Suvirantaan ovat aina etukäteen varattuja museokierroksia.

Keravan museopalveluiden johtaja Arja Elovirta kertoo, että Sinkka aloittaa lyhennetyllä aukioloajalla. Sininen planeetta -näyttelyssä on esillä muun muassa Kimmo Kaivannon teos Ketju (1971). Anton Soinne

Keravalla Taide- ja museokeskus Sinkka aukeaa yleisölle 6. toukokuuta.

Tarjolla on aikoja museovierailuille 6.5.–16.5. välisenä aikana.

Sinkka aloittaa lyhennetyillä aukioloilla torstaina ja perjantaina sekä lauantaina ja sunnuntaina.

Alkuviikon museo pysyy toistaiseksi kiinni.

Sinkasta kerrotaan, että käytössä on ennakkoilmoittautuminen ja sisälle otetaan kerrallaan rajattu määrä henkilöitä. Asiakkaiden varaukset otetaan vastaan Sinkassa puhelimella.

Myös Tuusulan museo kertoi keskiviikkona jo muutaman kohteen avaamisesta Rantatiellä.

Halosenniemi avataan 3. toukokuuta.

Taiteilijakoti Erkkola ja Aleksin Kiven mökki avataan yleisölle 4 toukokuuta.

Kävijämääriä joudutaan turvallisuussyistä rajaamaan. Tuusulassa ei oteta käyttöön ennakkovaraukseen perustuvaa systeemiä, vaan henkilömäärää ohjataan tilanteen mukaan.

Rantatiellä sijaitseva Tuusulan Lottamuseo avautuu yleisölle 1. toukokuuta.

Näyttelyyn varataan aika netissä tai puhelimella. Yksi käynti on kestoltaan 50 minuuttia.

Lottakanttiinin asiakasmääriä rajoitetaan.

Museoita avataan

Ainola aukeaa Järvenpäässä 4.5. rajoitetulle asiakasmäärälle. Enintään 6 vierailijaa kerrallaan. Aikavaraus ennakkoon (https://vello.fi/ainolamuseo). Ainola on avoinna ti–su klo 10–17. Museoalueelle on vapaa pääsy.

Taide- ja museokeskus Sinkka aukeaa yleisölle Keravalla 6.5. Sinkka on auki 6.5.–16.5. välisenä aikana to–su. Rajoitettu määrä asiakkaita näyttelyihin ennakkovarauksella ajoille to–pe klo 11.00–17.30 sekä la–su klo 11.00–16.30. Varaukset ti–su klo 10–16 (040 318 4300).

Järvenpään taidemuseo ja Ahola avautuvat 4.5. Liput vain ennakkovarauksella (www.vello.fi/jarvenpaanmuseopalvelut).

Tuusulan Lottamuseo avaa 1.5. Kanttiiniin otetaan kerrallaan rajoitettu henkilömäärä. Näyttelyyn ennakkoon varauskalenterin (lottamuseo.fi) kautta tai puhelimella 09 274 1077.

Tuusulan museo avaa kävijämäärärajoituksin Halosenniemen 3.5 ja Taiteilijakoti Erkkolan ja Aleksin Kiven mökin 4.5. Ennakkovarauksia ei tarvita. Tuusula kertoo kohteistaan lisää tällä viikolla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut