Valtuustojen koko halutaan pitää ennallaan – Pienentämiseen valmiit näkevät säästöjä, vastustajat pelkoa demokratian kapenemisesta

Seudun kuntavaalikoneen voi tehdä myös älypuhelimen nettiselaimella. Arkisto/Juha Pippuri

Auli Henriksson

Keski-Uusimaa-lehden vaalikoneessa kysytään Keravan, Tuusulan ja Järvenpään kuntavaaliehdokkailta, pitäisikö omaa valtuustoa pienentää lain mahdollistamaan 43 valtuutettuun nykyisestä 51 valtuutetusta. Enemmistö vastaajista pitäisi valtuuston koon ennallaan.

Tuusulassa kysymykseen oli vastannut 142 kuntavaaliehdokasta. Heistä 68 prosenttia oli eri mieltä pienentämisestä ja samaa mieltä 21 prosenttia. Kantaansa ei osannut sanoa noin 11 prosenttia vastaajista. Persussuomalaisista ehdokkaista puolet olisi valmis pienentämään valtuustoa. Koon pienentämistä vastustivat etenkin Tupun (88 %) ja Keskustan (84 %) ehdokkaat. Yli 70 prosenttia myös kokoomuksen ja demarien ehdokkaista vastustaa valtuuston pienentämistä. Samaa mieltä koon pienentämisestä olleet perustelivat kantaansa muun muassa säästösyillä.

– Myös valtuuston pitää osallistua säästötalkoisiin, en usko että tuon takia demokratia vaaraantuu, toteaa Vesa Hänninen (ps.).

– Siinä olisi yksi suora säästö. Kannatan, sanoo Jarmo Rantanen (vihr).

Eri mieltä olleet näkivät säästön pienenä.

– Jotta päätöksiä tehdessä saadaan kattavasti kuntalaisten mielipiteitä päätösten tueksi, tarvitaan nykyinen määrä valtuutettuja, toteaa Kaija Haapamäki (kesk.)

– Valtuutettujen palkkiot ovat niin pieniä, että sillä ei suuria säästellä, sanoo Jania Kleimola (kd.).

– Valtuustokokoa pienentämällä todennäköisyys sille, että valtuusto edustaisi kuntalaisia koko Tuusulan alueelta vähenee, sanoo Mari Tienhaara (kok).

– Demokratian kannalta nykyinen määrä on mielestäni hyvä, toteaa Karita Mäensivu (sd.).

– Pienryhmien mahdollisuudet saada itselleen edustus heikkenee, jos valtuuston kokoa pienenetään, sanoo Matti Rantanen (TuPu).

Järvenpään kuntavaaliehdokkaista valtuuston koon pienentämisestä 56 prosenttia oli eri mieltä ja samaa mieltä 30 prosenttia. 14 prosenttia ei osannut sanoa. Vastaajia oli yhteensä 133. Myönteisimmin valtuuston pienentämiseen suhtautuivat vihreiden (56 %) ja perussuomalaisten (68 %) ehdokkaat, ja kielteisimmin vasemmiston (86 %), demarien (76 %) ja Plussan (75 %) ehdokkaat.

Valtuuston koon pienentämiseen myönteisesti suhtautuvat nostivat esille muun muassa esimerkkinä toimimisen.

– Poliitikkojen pitäisi näyttää esimerkkiä ja pienentää valtuutettujen määrää, sanoo Jarmo Toivonen (ps.).

– Erilaisten kaupunkilaisten osallistamismallien kautta saisi valutettua päätöksenteon valmistelua kaikille kaupunkilaisille ja valtuutettujen määrää voisi hyvin vähentää säästöjen saamiseksi, sanoo Jere Haavisto (vihr).

– Demokratia toteutuu kyllä pienemmälläkin päättäjämäärällä ja kaupunki säästää palkkioissa, toteaa Johanna Santanen (kesk.)

Koon nykyisellään pitämistä perustellaan muun muassa riskillä vallan keskittymiseen, jos valtuutettuja on vähemmän.

– Demokratian ongelmia on vallan taipumus kasaantua pienelle ryhmälle, eikä kuntapolitiikka ja kunnallisdemokratia ole tästä ilmiöstä irti, sanoo Asko Viitala (sd.)

– Vähentämällä valtuutettujen lukumäärää keskitetään valtaa entistä harvemmille, sanoo Henry Berg (Järvenpää Plus).

– Valtuuston koon sijaan voitaisiin pienentää kokouspalkkioita, toteaa Ari Alapartanen (vas).

– Jos kaupunki ei olisi kasvava, tätä voitaisiin pohtia, sanoo Henri Kontkin (kok.)

Keravan kuntavaaliehdokkaista valtuuston koon pienentämisestä oli 61 prosenttia eri mieltä ja samaa mieltä 25 prosenttia. 14 prosenttia ei osannut sanoa. Vastaajia oli yhteensä 132. Keravalla pienentämisen kannalla oli eniten vihreiden ehdokkaissa (44 %). Eri mieltä vastanneita oli eniten vasemmistolla (88%). Yli 70 prosenttia vastanneista vastusti pienentämistä myös keskustan ja demarien ehdokkaista. Vähemmällä valtuutettujen määrällä pärjäävien mielestä esimerkiksi osallistuvuutta voidaan lisätä muilla keinoin.

– Demokratiaa sekä kuntalaisten osallistuvuutta kunnan päätöksentekoon voidaan toteuttaa osin osallistuvan budjetoinnin keinoin, myös neuvoa-antavia kuntalaisäänestysmenettelyitä voisi kehittää, toteaa Petri Virtanen (vihr).

– Myös politiikasta johtuvat menot on löydyttävä säästölistalta, sanoo Armi Koskelainen (ps.)

Valtuuston koon pienentämistä vastustavat vetoavat demokratian toteutumiseen.

– Ei missään nimessä pidä pienentää, sanoo Tuire Aikio (kesk.)

– Keravan valtuuston nykyinen koko tulee säilyttää kuntalaisten demokratian kannalta, sanoo Jonna Weckström (vas)

– Demokratian tulee taata myös pienille ryhmille yhtäläiset oikeudet tulla valituksi Keravan Kaupungin valtuustoon, sanoo Petri Palviainen (kd.)

– Mielestäni nykyisen kokoisena valtuusto on hyvä, sanoo Anne Karhusaari (sd.)

– Valtuutettujen määrän vähentämisen sijaan tarkastelisin, voidaanko lautakuntia yhdistää ja/tai vähentää lautakuntien luottamushenkilöiden määrää, toteaa Merja Laitinen (kok).

– Demokratia toteutuu parhaiten kun valtuuston kokoonpano on laaja ja sinne otetaan mukaan myös uusia näkökulmia ja puolueita, sanoo Jan Karjalainen (Liike Nyt).

– Valtuustoon pitää mahtua erilaisia ihmisiä ja erilaisia näkökulmia, sanoo Kerstin Tarna ( r.)

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut