Lemmenlaaksossa alkavat isot kunnostustyöt – retkeilijöiden käyttöön vessoja sekä toinen laavu

Keravanjoen varressa elvytetään niittyä raivaamalla puustoa. Vuoden päästä kesällä lampaat hoitavat laiduntamisen. Anton Soinne

Anne Kanerva

Lemmenlaakson luonnonsuojelualueella kuuluu piakkoin linnunlaulun ohella työkoneiden ääniä.

Alkamassa ovat kunnostustyöt, joihin Järvenpään kaupunki on saanut rahaa valtiota ja EU:ta myöten.

Metsähallituksen vetämässä RannikkoLife -projektissa herätetään henkiin heinittyneet ja umpeen kasvaneet niityt, kedot ja hakamaat Lemmenlaakson eteläosassa. Kunnostustöitä tehdään alueella vuosina 2021–2024.

Mukulaleinikki kukkii parhaillaan Keravanjoen varressa. Anton Soinne

.

– Alueelta poistetaan kesällä haitallisia vieraslajeja kuten lupiinia ja jättipalsamia sekä niitetään heinittyneimpiä kohtia. Myös nuoria puita ja pensaita poistetaan, kertoo suojelubiologi Martina Reinikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lemmenlaakson eteläosan kunnostamiseen käytetään Metsähallituksen hallinnoimaa 8,7 miljoonan euron pottia.

Veteen kaatuneet puut estävät melomisen.

Summalla kunnostetaan 41 Natura-alueen perinnebiotooppeja, lehtoja ja paahdeympäristöjä. EU maksaa 60 prosenttia kustannuksista.

– Lemmenlaaksoon pystytetään kunnostustöistä kertovia opastauluja, Martina Reinikainen (vas.) ja Ritva Lindroos kertovat. Anton Soinne

Järvenpään kaupunki rakentaa Lemmenlaakson eteläosaan 1,6 kilometriä pitkän ja 10 hehtaarin suuruisen lammasaitauksen keväällä 2022.

– Teemme laidunnussopimuksen lampurin kanssa 20–40 lampaan laiduntamisesta kesällä 2022, kaupungin aluevalvoja Ritva Lindroos kertoo.

– Laidunlohkojen ympärille rakennetaan aidat. Joen itäpuolella retkeilijöiden käyttämä polku ohjataan kulkemaan aidan vierustaa. Polulta voi katsoa eläimiä ja niiden ylläpitämiä niittyrinteitä.

Niityille tyypillinen pystykiurunkannus hyötyy kunnostustöistä. Anton Soinne

Lemmenlaakson laavun ympäristöä kunnostetaan – laavu ja grilli pois käytöstä muutaman päivän ajan

Lemmenlaakson eteläosan niityillä laidunsi entisaikaan karja. Vielä 2000-luvun alussa alueella laidunnettiin hevosia.

Kun laidunnus päättyi, niityt heinittyivät ja kasvoivat umpeen. Samalla niityille ominaiset kasvit, eliöt ja linnut vähenivät.

Lemmenlaakson kevätkasvit ja linnusto hyötyvät kunnostuksesta.

– Valoisuudesta hyötyvät monet perhoset, niittykasvit ja kevätkauden kasvit kuten pystykiurunkannus. Linnuista kunnostustoimenpiteet hyödyttävät esimerkiksi pikkulepinkäistä ja uhanalaista peltosirkkua, Reinikainen mainitsee.

Joen varteen jätetään suojavyöhyke, jolta ei pääsääntöisesti poisteta puita tai pensaita. Alkamassa olevat kunnostustyöt eivät helpota kanootilla liikkuvien etenemistä joella.

Ritva Lindroos saa tiuhaan yhteydenottoja melojilta, jotka joutuvat jokeen kaatuneiden puiden vuoksi kantamaan kanoottejaan.

– Puut kaatuvat veteen maan eroosion vuoksi. Mahdollista on, että polkuja siirretään lähivuosina kauemmas rannasta, hän kertoo.

Haarajoen pato ja patosilta puretaan – vuosia jatkuneeseen kiistaan löytyi lopulta sopuratkaisu

Järvenpää on saanut lähivirkistysalueille tarkoitettua kunnostusrahaa Uudenmaan ELY-keskukselta.

– Rahoituksen avulla on tarkoitus kunnostaa polkuverkostoa, viitoitusta sekä tuoda uusi laavu ja käymälät Lemmenlaaksoon vuoden 2021 aikana. Virkistysreittiverkoston kunnostuksen 100 000 euron kustannuksista Uudenmaan ELY -keskus kustantaa puolet ja Järvenpään kaupunki puolet.

Ympäristöministeriö myönsi 25 000 euroa Lemmenlaakson pohjoisosan lehdon käyttö- ja hoitosuunnitelma päivitykseen ja siihen liittyviin ennallistamis- ja hoitotöihin.

Samassa yhteydessä tehdään Isokydönpuron purouoman kunnostustöitä.

Kunnostustöillä edistetään taimenen menestymistä purossa. Kunnostustyöt tehdään pääosin syksyllä 2021.

Fakta

Tästä on kyse

Lemmenlaakson lehto on valtaosaltaan Järvenpään kaupungin omistuksessa oleva 91,2 hehtaarin luonnonsuojelualue, jonka ensimmäinen osa perustettiin vuonna 1991.

Lemmenlaakson lehto on myös Natura-2000 aluetta.

Suurin osa alueesta kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan.

Lemmenlaakso on hyvin edustava, rauhoitettu boreaalinen lehto.

Sen monimuotoisuutta lisää melko luonnontilaisessa uomassa pohjois-eteläsuuntaisena virtaava Keravanjoki.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut