Luontohelmi: Haukkavuori vie kulkijan menneisiin aikoihin – alueella kulkeminen on etenkin tuulisella säällä vaarallista

Kun Vantaanjoen ja Helsingin Vesiensuojeluyhdistys vieraili Keravan perintömetsässä, oli syksy ja maisema toisenlainen kuin nyt loppukeväällä.

"Haukkavuoren kallioilla maisema on rauhoittavalla tavalla miltei väritön ja äänetön. Tämä on täysi vastakohta keinovalolle ja kiireiselle arjelle. Hiljaisuuden rikkovat vain vanhoja kuusia ahkerasti nakuttavat tikat ja palokärjet sekä metsän laidassa virtaavan Keravankosken kuohunta".

Siinä selitys, miksi yhdistys on nostanut Haukkavuoren toiseksi tutustumisen arvoiseksi, Vantaanjoen vesistöalueelle sijoittuvaksi Luontohelmeksi Keravalla. Se toinen on Keravan kartano.

Keravan kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että Haukkavuoren perintömetsässä kulkija saa aavistuksen siitä, millaiselta Keravanjoen varrella on näyttänyt joskus ennen.

Sieltä löytyvät Keravan arvokkaimmat ja laajimmat lehdot sekä aarniometsämäisiä kuusikoita. Alue pyritään pitämään mahdollisimman luonnontilaisena. Edes polkuja ei hoideta. Ainoastaan vaarallisimmat puut merkittyjen polkujen varsilta kaadetaan ja pahimmat kulkuesteet raivataan.

Metsässä on runsaasti pystyyn kuolleita ja heikkokuntoisia puita sekä myös konkeloita, siis toista puuta vasten kaatuneita puita. Siksi metsässä samoilevien on syytä huomioida, että liikkuminen alueella varsinkin tuulisella säällä on vaarallista.

Perintömetsä sijaitsee Pohjois-Keravalla, Keravan vankilan ja Keravanjoen eteläpuolella. Vuonna 2008 perintömetsä rauhoitettiin ja 2017 muutettiin luonnonsuojelualueeksi.

Metsää on noin 12 hehtaaria ja luontopolkuja risteilee lähes kolme kilometriä. Parkkialueita on kaksi: yksi Lahdentien varrella lähellä vankilaa ja toinen Kaskelantiellä.

Alueella pätevät normaalit jokamiehen oikeudet. Sienestys ja marjastus on sallittu, mutta tulenteko kielletty. Keravankoskessa kalastaminen vaatii Ali- ja Yli-Keravan osakaskuntien kalastusluvan. Onkiminen on kielletty koskessa, mutta muilla alueilla sallittu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut