Näköislehdessä tänään: Kuin kämmenen kokoinen haava suussa – parodontiista on tullut kansansairaus, joka voi muhia vuosia lähes oireettomana

Parisuhteet: Naisten kokemasta väkivallasta omakohtaisen kirjan kirjoittanut Tara Koivukoski kehottaa uhreja puhumaan ennen kuin on liian myöhäistä. Varsinkin henkinen väkivalta jää usein piiloon.

Suun terveys: Kahdella kolmesta aikuisesta on parodontiittia eli hampaan kiinnityskudoksia tuhoavaa tulehdusta. Se luokitellaan jo kansansairaudeksi, joka vaikuttaa yleisterveyteen.

Pahimmillaan vertavuotavan ienkudoksen yhteenlaskettu pinta-ala voi olla kämmenen kokoinen tai jopa suurempi. Jos iholla olisi tällainen haava, siihen haettaisiin nopeasti hoitoa. Parodontiitti sen sijaan voi muhia jopa vuosia, koska se voi olla lähes oireeton.

Ilmiö: Koronan takia näyttelijän työnsä menettänyt Ville Haapasalo loi Suomeen ruokailmiön nimeltä hatsapuri. Georgialaisia juustoleipiä saa pian paitsi kaupan pakastealtaasta ja Haapasalon Suomea kiertävistä hatsapurikioskeista myös useista kiinteistä myyntipisteistä.

Lue liite tänään näköislehdestä.

Näköislehti kuuluu kaikkiin Keski-Uusimaan tilauksiin. Aktivoi lukuoikeutesi tästä.

Voit kokeilla Keski-Uusimaan verkkopalveluja kolmen kuukauden ajan hintaan 4 euroa / kuukausi. Kokeile kolme kuukautta!

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut