Kunta kysyy: "Mikä vituttaa?"

Vaikuttaminen: Tuusula haluaa kuulla nuorten aikuisten ajatuksia.

Jaana Kellosalmi toivoo, että nuoret tuusulalaiset aikuiset kertovat, mitkä asiat vaikeuttavat arkea. Esiin nouseville asioille etsitään yhdessä korjauskonsteja. Anton Soinne

Jan Pippingsköld

Oletko tuusulalainen nuori aikuinen? Onko jokin asia ihan pielessä?

Nyt kunnan tyypit kysyvät sitä, ja niille voi kertoa myös, miten sen asian voisi laittaa kuntoon.

17–29-vuotiaille tuusulalaisille on siis avattu kysely, jossa kysytään suoraan: "Mikä vituttaa Tuusulassa?" ja mitä sille asialle voisi tehdä.

Ja on siellä kolmaskin kysymys. Siinä saa ilmoittautua, jos haluaa mukaan vaikuttamaan.

Kyselyyn voi vastata toukokuun loppuun asti. Se on netissä osoitteessa https://q.surveypal.com/2kysymystanuorille ja siihen pääsee myös skannaamalla QR-koodin kyselyn ilmoituksista. Paperiversiokin tehdään, ja sen löytää esimerkiksi Ohjaamosta.

Lokakuussa järjestetään paneeli, jossa nuoret tuusulalaiset ovat panelisteina ja kunnan viranhaltijat ja päättäjät kuulijoina.

Jos ei yhtään herätä pahennusta, mikään ei etene.

Jaana Kellosalmi

Tehdään uudella tavalla ja etsitään uusia kanavia kuulla nuorten aikuisten ääntä. Miksi?

– Tuusulassa tehdään hyvää osallisuustyötä, mutta tämä ikäryhmä ei näy siinä niin paljon kuin toivottaisiin, yhteisömanageri Katja Repo perustelee.

Syitä siihen, miksi tämän ikäryhmän ääni ei kuulu, on monta. Kun ohjaamopalvelupäällikkö Jaana Kellosalmi on työstänyt tätä projektia yhdessä nuorten aikuisten kanssa, esiin on noussut muun muassa ajatus, että "eivät ne kuitenkaan kuuntele" tai "ei niitä kiinnosta". "Ne" ovat siis päättäjiä ja virkamiehiä. Nyt ollaan lisäämässä vuorovaikutusta nuorten tuusulalaisten ja kunnan päättäjien välillä.

– Nyt on vaalit tulossa, uusi valtuusto ja uusi kausi. On hyvä aika luoda uutta, Jaana Kellosalmi sanoo.

25 nuorta tuusulalaista on ollut ideoimassa, mitä kysytään ja miten. Ei puhuta organisaatiokieltä vaan nuorten kieltä eikä anneta valmiita vastausvaihtoehtoja, joista saa valita.

– Olemme varautuneet siihen, että kysymys "Mikä vituttaa" varmasti herättää myös pahennusta, mutta jos ei yhtään herätä pahennusta. mikään ei etene.

Kun ei anneta valmiita vastausvaihtoehtoja, voidaan saada sellaista tietoa, joka yllättää.

Poissa on myös se ajatus, että osallistetaan, mutta joku muu päättää mihin asioihin kohderyhmä saa osallistua. Helposti voisi käydä niin, että annetaan osallistuttavaksi helppoja juttuja, mutta ei oikeita ja vaikeita ongelmia. Nyt ei tehdä niin, vaan kyselyyn vastaavat ihmiset nostavat itse esiin heille tärkeitä asioita ja ratkaisuehdotuksia.

– Nuoret aikuiset eivät ole tässä toiminnan kohteita, vaan toimijoita. He ovat oikeasti aikuisia.

Kuntavaalien lähestyessä luodaan perinteisen kuntademokratiakoneiston rinnalle uusia osallistumisen kanavia.

– On nuoria aikuisia, jotka osallistuvat päätöksentekoon tutuissa kanavissa ja se on hienoa, mutta on myös paljon saman ikäryhmän ihmisiä, joille se ei ole oma kanava.

– Ollaan kiinnostuneita asioista, jotka ovat lähellä ja vaikuttavat omaan arkeen ja halutaan vaikuttaa niihin. Ei silti ole mielipidettä joka asiaan eikä halua tai mahdollisuutta sitoutua niin, että lähtisi vaikka ehdokkaaksi. Kuntapäättäjät käyttävät aika paljon aikaa niihin tehtäviin.

Uusia kanavia

Nyt käynnistynyt työ liittyy Sitran valtakunnalliseen osallisuuden kehittämistyöhön, johon Tuusulan kunnan ”Nujerretaan demokratian peikot” -tiimi on valittu yhdeksi kehittäjätiimeistä. Kehittämistyötä vauhdittaa Sitra Lab -tulevaisuuslaboratorion koulutusohjelma. Sitra Labissa tarkastellaan teemaa ja sen ratkaisuja tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajattelun keinoin. Tiimin tavoitteena on löytää nykyisten demokratian rakenteiden ulkopuolelta nuorille aikuisille sopivia uusia vaikuttamisen tapoja. Tiimiä vetävän Kellosalmen lisäksi siihen kuuluvat Annika Lappalainen Sininauha Oy:sta ja yhteisömanageri Katja Repo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut