Naapuri valitti polttopuusavotasta ympäristökeskukseen – epäili myös, että osa meluhaitasta liittyy yritystoimintaan

Polttopuita tehtiin ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan vain omaan käyttöön ja päiväsaikaan. Kuvituskuva. Lotta Åberg

Satu Jalo

Järvenpääläisellä pientaloalueella asuva henkilö valitti viime vuoden syyskuussa Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen meluhaitasta, jonka hän kertoi aiheutuneen naapurikiinteistöllä talvella ja kevättalvella 2020 tehdyistä polttopuutöistä.

Valituksen tehneen henkilön mukaan naapurissa käytettiin halkosirkkeliä ja klapikonetta, joilla tehtiin polttopuita muualta tuoduista puunrungoista.

Melusta ärsyyntynyt naapuri ilmoitti ympäristökeskukselle, että polttopuusavotan jälkeen meluhaittaa naapurissa aiheuttivat myös sirkkeli, hiomakone, rälläkkä ja smirgeli, kun tontilla sirkkelöitiin ja hiottiin lautoja sekä rälläköitiin metallitavaraa. Meluhaittaa aiheuttanut naapuri käytti edellä mainittuja työkaluja ulkona lähellä naapurusten välistä rajaa.

Ympäristökeskukseen sähköpostilla meluhaitasta ilmoittanut henkilö epäili, että naapurikiinteistöllä harjoitetaan yritystoimintaa, josta aiheutuvat äänet kuuluisivat teollisuusalueelle, ei pientaloalueelle.

Ympäristökeskus otti asian selvitettäväksi koetun meluhaitan osalta. Ilmoittajalta pyydettiin tarkempaa kuvailua koetusta meluhaitasta ja sen lähteistä. Erityisesti ilmoittajaa pyydettiin kuvaamaan, onko haitallista melua aiheuttanut toiminta ollut säännöllistä ja miten usein ja pitkäkestoisesti se on toistunut. Häntä pyydettiin pitämään päiväkirjaa, johon olisi tullut merkitä haittaa ja sen toistuvuutta kuvaavia tietoja sekä tietoja havaituista melulähteistä.

Seurantapäiväkirja tuli toimittaa ympäristökeskukseen 31.12.2020 mennessä. Melusta valittanut henkilö ei toimittanut asiaan tarkempaa selvitystä, eikä meluhaitan seurantapäiväkirjaa.

Ympäristökeskus teki viime vuoden lokakuussa naapurikiinteistölle tarkastuskäynnin, jossa todettiin, että polttopuita oli tehty vain omaan käyttöön. Niiden tekemiseen oli käytetty enintään 20 tuntia. Vuoden tarvetta varten tehtyjä polttopuita löytyi kiinteistöltä valituksen kohteena olevien henkilöiden kertoma määrä.

Niin ikään tarkastuksella selvisi, että kiinteistöllä oli polttopuiden lisäksi tehty vuonna 2020 puisia aitaelementtejä omaan käyttöön sekä vähäisessä määrin harrastuksiin liittyviä puu- ja metallitöitä. Harrastetöiden ja oman kodin remontointiin rinnastettavien töiden kerrottiin olevan luonteeltaan satunnaisia ja niihin on kulunut aikaa vuonna 2020 enintään 20 tuntia.

Tarkastuksella saadun tiedon mukaan kaikki edellä kuvattu toiminta on tapahtunut päiväsaikaan. Saatujen tietojen perusteella kiinteistöllä ei ollut tehty muuta valittajan kuvauksen mukaista melua ympäristöön aiheuttavaa työtä tai toimintaa. Valituksessa mainitulla yrityksellä kerrottiin olevan toimitilat muualla.

Tiistaina 11.5. kokoontunut Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta katsoi, että asian vireillepano ei edellytä toimenpiteitä ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut