Koulujen ryhmäkokojen pienentäminen saa eniten kannatusta järvenpääläisiltä ehdokkailta Keski-Uusimaan vaalikoneessa

Satu Jalo

Kolme neljästä (76 %) Keski-Uusimaan vaalikoneeseen vastanneesta järvenpääläisestä kuntavaaliehdokkaasta on sitä mieltä, että ryhmäkokoja on pienennettävä koulurauhan turvaamiseksi, vaikka se vaatisi enemmän rahaa kouluille.

Eri mieltä asiasta on 18 prosenttia vastaajista, ja täysin eri mieltä on kuusi 169:stä järvenpääläisvastaajasta.

Yksi heistä on kokoomuksen ehdokas Sami Styrman.

– Kouluissa tulee ottaa erilaiset oppijat huomioon. Siksi ryhmäkokojen laskeminen ei automaattisesti tuo rauhaa, vaan tilannetta tulee tarkastella kokonaisuutena. Ylemmillä luokilla tuetulla omatoimisella oppimisella voidaan esimerkiksi irtautua ryhmäkokoajatuksesta tehokkaasti, mutta tämä vaatii opettajilta paljon. Itse panostaisin opettajien osaamiseen ennemmin, hän sanoo.

Ryhmäkokojen pienentämisen kannalla on sosiaalidemokraattien ehdokas ja valtuutettu Emmi Mäkinen.

– Olemme joutuneet kasvattamaan ryhmäkokoja talouden nimissä mutta siitä on seurannut liikaa pahaa. Kyseenalaistimme jo vuoden 2021 budjetissa sen, onko se oikeudenmukainen palvelualueiden välillä. Näitä nyt tehtyjä leikkauksia on seurattava tarkasti ja tehtävä heti korjausliike kun taloudellinen tilanne sen mahdollistaa, sanoo Mäkinen.

Isoista ryhmistä yksimielisimpiä ryhmäkokojen pienentämisestä Järvenpäässä olivat plussalaiset (87 %), vihreät (83 %) ja sosiaalidemokraatit (82 %).

Keravalla 71 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on sitä mieltä, että ryhmäkokoja on pienettävä koulurauhan turvaamiseksi. Ryhmäkokojen pienentäminen sai suurissa ehdokasryhmissä eniten kannatusta vasemmiston (93 %), vihreiden (75 %) ja keskustan (73 %) ehdokkailta.

Sosiaalidemokraattien ehdokkaista 68 prosenttia ja perussuomalaisten ehdokkaista 65 prosenttia oli ryhmäkokojen pienentämisen kannalla.

– Keravalla on pienennetty luokkakokoja, mutta oppilaiden ja opettajien etu on se, että ryhmäkokoja saadaan pienennettyä vielä lisää. Tukea tarvitsevat oppilaat saisivat apua ja opettajalta liikenisi aikaa auttaa oppilaita, perustelee Mallu Korpisalo (vas.).

Ryhmäkokoja ei pienentäisi 22 prosenttia keravalaisvastaajista.

– On merkillistä, että nykyisissä noin 20 oppilaan luokissa ei koulurauha säily, kun kokemuksesta muistetaan, että se säilyi jopa 40 oppilaan luokissa. On ollut väärin antaa (häiriköimis)valta luokassa oppilasvähemmistölle: joku vapaamielinen/vajaamielinen opetusideologia on tässä päästetty valtaan. Inkluusio on lisäongelma: kaunis ajatus, mutta ei vaan nykyresursseilla toimi, vaan oppilaiden suuri enemmistö on menettäjänä, sanoo Erkki Havansi (ps.)

Vaalikoneen koulurauhaa koskevaan kysymykseen vastasi 154 keravalaisehdokasta.

Tuusulan kuntavaaliehdokkaista 63 prosenttia kannattaa ryhmäkokojen pienentämistä. Eri mieltä asiasta on 26 prosenttia vastaajista.

Yksimielisimpiä opetusryhmien kokojen pienentämisestä ovat kristillisdemokraattien (89 %), keskustan (86 %), sosiaalidemokraattien (73 %) ja vasemmiston (73 %) ehdokkaat.

– Koulu on kunnan perustehtäviä ja niihin tulee panostaa niin paljon kuin mahdollista, Pekka Sormunen (kd.).

Eniten hajontaa vastauksissa tuli Tuusulan Puolesta -ryhmän vastauksissa: samaa mieltä ryhmäkokojen pienentämisestä oli 44 prosenttia vastaajista ja eri mieltä 51 prosenttia vastaajista.

– Luokkakoot ovat 20–25 oppilasta. Erityisoppilaat erityisluokille, jolloin ne, jotka haluavat oppia, saavat siihen mahdollisuuden, Marita Hagman (tupu).

Koulurauhaa koskevaan kysymykseen vastasi 202 tuusulalaisehdokasta.

Vihreiden ehdokas Laura Tulikorpi Keravalta tiivistää monen vaalikoneeseen vastanneen ehdokkaan ajatuksia.

– Ryhmäkoon suuruus ei ole ainoa laadukkaan ja turvallisen oppimisympäristön tae. On ensiarvoisen tärkeää, että Keravalla saadaan kuntoon riittävät tuen ja oppilashuollon resurssit. Resurssien vajetta ei saada paikattua pelkästään nykyistä pienemmillä ryhmäkoilla. Riittävillä resursseilla myös mahdolliseen kiusaamiseen saadaan puututtua ja katkaistua se välittömästi.

Juuri kukaan vastanneista ei pitänyt ryhmäkoon pienentämistä automaattisesti koulurauhaa lisäävänä asiana.

– Vaikka pieni ryhmäkoko ei itsessään takaa koulurauhaa, on opetusryhmien koolla iso merkitys opiskelurauhaan, oppilaskohtaisen huomion määrään ja opettajien jaksamiseen. Järvenpäässä on perusopetuksen säästöt vedetty aika lailla äärimmilleen, enempään ei voida resursseja leikata, sanoo järvenpääläinen Katja Repo (plus).

Juttu ja grafiikka on tehty 11.5. Vaalikonevastaukset ja vastausprosentit ovat saattaneet muuttua jutunteon jälkeen.

Vaalikone löytyy täältä.

Tässä Keski-Uusimaan vaalikoneeseen liittyviä juttuja:

Pormestarimallille ei kannatusta Keravalla ja Järvenpäässä, Tuusulassa yli puolet vastanneista kuntavaaliehdokkaista pitäisi pormestarimallin

Keski-Uusimaan vaalikone kertoo, mitä mieltä Tuusulan ehdokkaat ovat Hyrylän kehittämisestä – enemmistö katsoo, että muitakin osia pitää kehittää

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut