Uudenmaan kunnissa valmistellaan uusia hyvinvointialueita – työryhmä on huolissaan kehitysvammaisten terveydenhuollon palvelujen sääntelyn puuttumisesta

​Uudenmaan alueen kunnat ovat perustaneet työryhmän valmistelemaan kehitysvammahuollon sosiaalipalvelujen järjestämistä tulevilla Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan sekä Vantaa-Keravan hyvinvointialueilla ja Helsingissä. Työryhmässä on edustus Uudenmaan alueen kunnista sekä Etevan ja Kårkullan kuntayhtymistä.

Keravan kaupungin julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että kevään aikana työryhmä on määritellyt, mitkä kehitysvammaisten palvelut ovat erityisen vaativia palveluita, jotka tulevien hyvinvointialueiden tulisi järjestää yhteistyössä.

Työryhmän ehdotuksen mukaan erityisen vaativia kehitysvammaisten palveluita ovat laitoshoito, kriisijaksot, kuntoutus- ja arviointijaksot sekä oikeuspsykiatrinen hoito. Näiden palveluiden tulisi työryhmän näkemyksen mukaan olla tulevaisuudessa terveydenhuollon palveluita, joihin ohjaudutaan terveydenhuollon arvion ja lähetteen kautta ja joiden valvonnasta vastaisi terveydenhuolto.

Sosiaalihuollon järjestämisvastuulle jäisivät uuden vammaispalvelulain nojalla erityisen vaativat asumispalvelut. Työryhmä on määritellyt erityisen vaativien asumispalvelujen sisällön henkilökunnan osaamisen, mitoituksen ja tilojen sekä toiminnan sisällön osalta.

Sote-uudistuksen lakiesityksissä ei ole kerrottu, miten nykyisen kehitysvammalain säätelemää tahdosta riippumatonta erityishuoltoa, oikeuspsykiatrista hoitoa tai kehitysvammaisten terveydenhuoltoa jatkossa toteutetaan.

– Erityishuoltolain purkamisen yhteydessä tulisi arvioida paitsi vammaispalvelulain myös terveydenhuoltolain muutostarpeet, toteaa ryhmän puheenjohtaja Anu Autio.

Työryhmä tekee esityksen, miten Uudellamaalla järjestetään suomen- ja ruotsinkieliset perustason ja erityisen vaativan tason sosiaalipalvelut kehitysvammaisille ihmisille. Kesän ja syksyn aikana ryhmä valmistelee vaihtoehdot palvelujen ja yksiköiden sijoittumisesta, perustason yksiköiden siirrosta hyvinvointialueille sekä ruotsinkielisten palvelujen järjestämissuunnitelman.

Valmistelussa tehdään yhteistyötä Kehitysvammaisten hoitopolut Uudellamaalla -hankkeen kanssa, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio voidaan varmistaa.

Työryhmä tekee ehdotuksen palveluiden järjestämisestä ja niiden organisoimisesta vuoden 2021 loppuun mennessä. Hallituksen sote-lakiesityksen mukaan nykyiset erityishuoltopiirit lakkautetaan ja palveluiden järjestäminen siirtyy hyvinvointialueiden järjestettäväksi vuosina 2022–2023.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut