Tarkastuslautakunta ei ole tyytyväinen tahtiin, jolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus parantaa hankintatoimeaan. Tämä on luettavissa juuri julkaistusta arviointikertomuksesta.
Husin hankinnat nousivat alkuvuodesta otsikoihin, kun Yleuutisoi sairaanhoitopiirin edelleen tekevän miljoonahankintoja ilman kilpailutusta.
Markkinaoikeus määräsi Husille viime syksynä 160 000 euron seuraamusmaksut neljästä hankintakokonaisuudesta, jotka oli tehty ilman kilpailutusta. Ilman kilpailutusta oli hankittu muun muassa pehmopaperia miljoonilla euroilla. Kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto kiinnitti huomiota Husin hankintoihin, meni puoli vuotta ennen kuin pehmopapereita alettiin kilpailuttaa ja kaksi vuotta ennen kuin kilpailutettu sopimus astui voimaan.
Arviointikertomuksen mukaan Hus tekee hankintoja ilman asianmukaista kilpailutusta vielä vuonna 2021.
Kehittäminen on tarkastuslautakunnan mukaan edelleen monilta osin kesken eikä sairaanhoitopiiri ole päättänyt järjestelmäratkaisuista tai hankintatoimen seurantamittareista.
Tarkastuslautakunta suosittelee, että järjestelmiin liittyvät ratkaisut tehdään "viipymättä" niin, että ne "mahdollistavat hankintojen tehokkaan johtamisen ja luotettavan valvonnan koko hankinnan elinkaaren ajan". Myös seurantamittareista pitäisi saada aikaan päätös ja kehittämistoimien toteutusta on valvottava.
Järjestelmien puutteellisuuden vuoksi kilpailuttamatta tehtyjen hankintojen määrästä ei arviointiraportin mukaan ole olemassa varmaa tietoa. Sopimuksia on seurattu excel-pohjaisilla taulukoilla, joiden ajantasaisuus on riippunut siitä, onko niitä muistettu päivittää.
Kun ylimääräisessä tarkastuksessa pyrittiin saamaan tietoa kilpailuttamattomien hankintojen määrästä, se osoittautui liian työlääksi, koska käsityötä olisi jouduttu tekemään paljon.
Viime vuonna Hus teki kilpailuttamatta oman arvionsa mukaan 108 hankintaa, joiden arvo oli 40,2 miljoonaa euroa. Tieto on arviointiraportin mukaan tammikuulta 2021. Tarkastuslautakunnan arvioi todellisen määrän olevan todennäköisesti korkeampi, koska kaikista hankinnoista ei ollut tiedossa vuosiarvoa.
Kaikkiaan Hus hankki vuonna 2020 aineita, tarvikkeita ja tavaroita 509,2 miljoonalla eurolla ja osti palveluja 546,6 miljoonalla eurolla eli kilpailuttamattomien osuus on noin 4 prosenttia.
Koronapandemiaan liittyviä suorahankintoja Hus on tehnyt viime vuonna 177 lähes 260 miljoonalla eurolla.
Hankintaongelmista on aiheutunut Husille sekä taloudellista että maineellista vahinkoa, tarkastuslautakunta toteaa. Tilanne voi sen mukaan vaikuttaa yleiseen luottamukseen Husia kohtaan.
– Järjestelmäpuutteet ja se, että hankintojen kokonaisuutta ei pystytä luotettavasti valvomaan, luovat olosuhteet myös mahdollisille väärinkäytöksille, raportissa sanotaan.
Tarkastuslautakunta kiittää juuri julkaistussa raportissa Husia siitä, että hankintatoimea on jo kehitetty ja sitä hoitamaan on palkattu lisää ihmisiä. Esimerkiksi ostolaskujen julkaiseminen on lautakunnan mukaan hyvä askel oikeaan suuntaan.