Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuskan trendikkyys on hiipunut nuorten parissa – alkoholiin suhtaudutaan sen sijaan entistä myönteisemmin

Nuoret suhtautuvat omaan nuuskan ja muiden päihteiden käyttöön entistä kielteisemmin, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Tupakankin suosio nuorten keskuudessa on jatkanut laskuaan. Yli puolet nuorista, 55 prosenttia, ei näe tupakointia trendikkäänä. Vuonna 2018 tupakan koki epätrendikkääksi 44 prosenttia nuorista.

Ehkäisevä päihdetyö (Ehyt) ry:n selvityksen mukaan nuuskan suosio on laskussa erityisesti alaikäisten keskuudessa. 15-17 -vuotiaista 42 prosenttia ei pidä nuuskaa lainkaan trendikkäänä, kun vuonna 2018 näin ajatteli 29 prosenttia.

18-24 -vuotiaista niin ikään 42 prosenttia piti nuuskaa epätrendikkäänä vuonna 2020, kun kaksi vuotta aiemmin vastaava luku oli 38 prosenttia.

– On hienoa, että tupakoinnin trendikkyys nuorten kohdalla edelleen laskee. Tämä ilmiöhän on näkyvissä useimmissa länsimaissa. Kaiken kaikkiaan nikotiinituotteiden käyttö on vähentynyt, kertoo projektipäällikkö Katri Saarela Ehkäisevä päihdetyö ry:n tiedotteessa.

Vaikka nuuskan suosio on vähentynyt, niin samalla lähimmän kaveripiirin nuuskan käyttöön ei suhtauduta enää yhtä kielteisesti kuin aikaisemmin.

– Tämä on mielestäni seurausta siitä, että suomalaisessa nuorisokulttuurissa nuuska ja nuuskan käyttö on normalisoitunut. Nuoret näkevät käyttöä paljon omissa vertaisympäristöissään sekä somessa, sanoo Saarela.

Vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskan käyttö oli tasaantumassa, mutta se oli silti noussut tyttöjen ja ammattiin opiskelevien poikien keskuudessa.

Alkoholin käyttöä piti trendikkäänä 44 prosenttia nuorista. Luku on kasvanut vuodesta 2018 kahdeksan prosenttia.

Ehyt ry:n ehkäisevän päihdetyön asiantuntijan Marika Vartiaisen mukaan on vaikea antaa yksiselitteistä syytä siitä, miksi nuoret suhtautuvat alkoholiin nyt hieman positiivisemmin.

– Nuorten mielipiteissä saattaa näkyä myös korona-ajan vaikutukset. Vastauksista voi nähdä selvää polarisoitumista. Nuoret jakaantuvat yhä voimakkaammin niihin, jotka näkevät alkoholin käytön trendikkäänä ja niihin, jotka eivät, Vartiainen toteaa.

Samaan aikaan nuoret kokevat päihteettömyyden entistä houkuttelevampana. Vuonna 2020 päihteettömyyttä piti trendikkäänä 39 prosenttia vastaajista, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 32 prosenttia.

Alaikäisten on helppoa saada alkoholia, katsoo 66 prosenttia 15-17 -vuotiaista. Kaksi vuotta aikaisemmin luku oli 58 prosenttia.

– Saatavuuden säätelyyn on tehty paljon työtä viimeisen viidentoista vuoden ajan, joten tämä kehitys tuntuu surulliselta. Ravintoloiden ja vähittäismyymälöiden omavalvontaa on tehostettu merkittävästi viime vuosikymmeninä ja vastuullinen myynti on tuonut lisäarvoa yrittäjille, Vartiainen sanoo.

Hänen mukaansa kokemusta alkoholin helposta saatavuudesta täytyisi ilman muuta tutkia lisää ja selvittää, onko saatavuus todella helpottunut vai onko nuorten käsitykset jostakin muusta syystä muuttuneet tähän suuntaan.

Ehkäisevä päihdetyö ry selvitti, kuinka trendikkäänä nuoret kokevat päihteet ja kuinka heidän kaveripiirissään suhtaudutaan päihteisiin. Kysely tehtiin verkkopaneelilla viime syyskuussa ja siihen vastasi 1 141 henkilöä.