Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintujen kevätmuutto jatkuu vielä

Luonto: Lintujen huono muuttosää on harrastajan hyvä retkisää.

– Sateiden välissä kannattaa lähteä ulos kiikaroimaan. Kun on huono muuttosää, linnut haluavat laskeutua lepäämään ja ovat lintuharrastajien nähtävillä paremmin, tuusulalainen lintuharrastaja Juha Honkala sanoo.

Hän on tutkinut tarkalla silmällä sääennusteita. Sateisen ja epävakaisen säätyypin ennustetaan jatkuvan vielä muutamia päiviä.

– Ihan hyviä retkisäitä, vaikka ei hyviä muuttosäitä.

Viime päivinä Tuusulanjärven alueelle on pysähtynyt lepäilemään esimerkiksi hanhia.

– Tänäänkin oli tuhansia hanhia laskeutunut järvelle, Honkala kertoi torstaina.

– Arktisia vesilintuja kuten alleja ja pilkkasiipiä on nähty, ja ne ovat lintuharrastajalle aina sykähdyttäviä kun ovat täällä harvinaisia nähtäviä.

Nyt voi seurata konsertin muuttumista.

Jan Södersved

Lintujen kevätmuutto on vielä kesken.

– Kertut, kerttuset, pajulinnut ja kirjosiepot ovat osin vielä matkalla. Monesta pihasta puuttuu se kirjosieppo pesäpöntön luota.

– Sitä vähän ihmetelläänkin, mikä viivyttää Afrikasta tulevien hyönteissyöjien saapumista.

Pesinnän onnistuminen ei silti ole vielä vaarassa, jos linnut kesäkuun alkuun mennessä pääsevät pesintäpuuhiin.

– Ne ehtivät hyvin. Lajin kannalta on edullista, jos tulee mahdollisimman aikaisin ja saa vallattua parhaat reviirit, Honkala selittää.

Kevät ei ole lintujen osalta ainakaan edellä tavanomaisesta. Honkala sanoo, että se on osin jäljessä siitä, mitä se on ollut muutamina muina vuosina. Tavallisesti vapun jälkeen jo nähdään ensimmäiset telkän ja sinisorsan poikueet, nyt ne ilmaantuivat jonkin verran myöhemmin. Nyt on meneillään vilkas kuoriutumisen aika vesilinnuilla.

Tutun räkättirastaan pesintä on osin ollut huonoa.

– Poikueet ovat pieniä ja pesintöjä on epäonnistunut. Syy on ilmeisesti pitkä viileä kevät.

Ensi viikon puolen välin jälkeen on ennusteiden mukaan lämpimämpää. Se on pesiville linnuille hyvä juttu, sillä hyönteisiä on ravinnoksi tarjolla enemmän.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo, että kevät kaiken kaikkiaan eteni ensin hitaasti, kun oli pitkään koleaa, mutta otti sen jälkeen pyrähdyksen säiden lämmetessä.

– On ollut nopeamman etenemisen jaksoja ja viileämpiä jaksoja, niin kuin muinakin vuosina. Huhtikuun loppu ja toukokuun alku olivat viileät.

Myös Södersved sanoo, että osa muuttolinnuista on vielä saapumatta.

– Nyt voi seurata konsertin monipuolistumista, kun muuttajia tulee lisää.

Pihoilla ovat vielä runsastumassa monet lajit.

– Suomessa talvehtineilla ja aikaisin saapuneilla linnuilla on pesinnät meneillään.

Pihapiirin pesijät kannattaa luonnollisesti jättää rauhaan niin hyvin kuin voi, jotta pesintä onnistuu.

– Ne lajit, jotka ovat sopeutuneet ihmisten läheisyyteen ja pesivät pihoilla, sietävät ihmisten liikkumista lähistöllä aika hyvin. Se riippuu lajista, ja yksilöiden välillä on eroja.

– Yllätyksiä voi tulla kesämökeillä, missä ei pitkiin aikoihin olla ja sitten tullaan paikalle. Linnut voivat häiriintyä silloin helpommin kuin jos olisivat tottuneet ihmisen liikkumiseen.