Toimittajalta: On isoja ja pieniä asioita

Vaikka koronatilanne näyttää vähän helpottavan, sen aiheuttamat pulmat eivät todellakaan ole ohi. Yhtenä keinona elinkeinoelämän vauhdittamiseksi on mietinnässä ollut alkoholijuomien kotiinkuljetus siinä kuin ravintolaruuankin.

Kaikki eivät juomien kotiin tsuppaukselle taputa käsiään. Lastensuojelun asiantuntijat muistuttivat julkisuuteen, että Suomessa elää 70 000 lasta ja nuorta perheissä, joissa ainakin yhdellä aikuisella on päihdeongelma. He sanoivat, että nämä perheet tarvitsevat nyt jotakin ihan muuta kuin juotavaa kotiovelle tuotuna.

Kannanotto meni osalla sen lukeneista tunteisiin. Joku jo kysyi, että taasko pitää täysijärkisen kohtuukäyttäjän kärsiä muutaman väärinkäyttäjän takia.

Kärsiä? Kärsiä?! Haluaisin arvoisalta täysijärkiseltä kohtuukäyttäjältä tiedustella, miten kamala kärsimys on se, että joutuu suunnittelemaan elämäänsä vähän etukäteen ja käymään ihan itse viinakaupassa sen sijaan, että juomat tulisivat tilauksesta kotiovelle. Ihanko hirveä on kärsimys? Pahempi kuin känniläistä katsovan lapsen hätä?

Jos jonkun pienen päivä pelastuu sillä, että perheen aikuinen ei saa juotavaa soittamalla, kohtuukäyttäjän "kärsimys" vaivannäöstä on ollut hintansa arvoinen. Näin väittäisin, koska kuljen silmät auki.

Samansuuntaista ajattelua olen näkevinäni siinäkin kommentissa, joka minulle sanottiin ihan kasvotusten korona-ajan alkuviikoilla. Meiltä rajoitettiin pois kaikkea kivaa ja perusteltiin sillä, että sairaita ja vanhoja pitää suojella tartunnoilta. Eräässä keskustelussa nuori, fiksuna pitämäni ihminen kysyi, mitä väliä sillä on kuolevatko vanhat viikko tai kuukausi aikaisemmin vai myöhemmin. En saanut vastattua, sen verran kysymys yllätti.

Jälkeenpäin olen toivonut, että joku kysyy kysyjältä tuon saman kysymyksen. Viidenkymmenen vuoden päästä.

Sanokaa mielensäpahoittajaksi, jos haluatte. Kysyn silti: mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa?

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon toimittaja.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut