Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen valtuustoaloite: Keravan pitäisi teettää asukkaille rikosuhritutkimus, jolla selvitetään piilorikollisuuden määrää ja uhrikokemuksia

Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että Keravan kaupunki teettää asukkaille suunnatun rikosuhritutkimuksen, jossa selvitetään piilorikollisuuden määrää ja uhrikokemuksia.

– Kerava on ollut viime aikoina julkisuudessa kaupungissa tapahtuneiden rikosten vuoksi. Rikostapausten näkyvyyttä on lisännyt niiden käsittely sosiaalisessa mediassa, taustoitetaan valtuustoaloitteessa, jonka ryhmä teki maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa.

– Poliisin rikostilastojen mukaan Keravan kokonaisrikollisuus on hieman noussut. Kyseiset tilastot sisältävät vain poliisin tietoon tulleet rikokset, eli sellaiset rikokset, joista on laadittu rikosilmoitus (ilmirikollisuus). Kaikki rikokset eivät tule poliisin tietoon, eivätkä näy poliisin tilastoissa (piilorikollisuus). Rikoslajista riippuen piilorikollisuuden määrä voi olla todella suuri.

Piilorikollisuuden määrää on mahdollista selvittää rikosuhritutkimuksilla, joista saa lisätietoa muun muassa rikoksentorjuntaneuvoston nettisivuilta. Kun piilorikollisuuden määrä yhdistetään poliisin tietoon tulleiden rikosten määrään, selviää todellinen rikollisuus.

– Todellisuuden rikollisuustilanteen perusteella tehtävät toimenpiteet ovat todennäköisemmin oikeampia ja vaikuttavampia, kuin pelkän ilmirikollisuuden perusteella tehtävät toimenpiteet. Todellisen rikollisuuden perusteella voidaan todennäköisesti viestiä vaikuttavammin ja vaikuttaa siihen, millainen käsitys ihmisille Keravasta muodostuu, aloitteessa todetaan.

Rikosuhritutkimuksen yhteydessä on mahdollista myös selvittää uhrikokemuksia ja siihen voidaan yhdistää myös muita turvallisuustilanteen selvittämiseen vaikuttavia kysymyksiä.

Uhrikokemusten avulla voidaan saada tietoa muun muassa siitä, minkälaisissa paikoissa ja tilanteissa Keravalla voi joutua rikoksen uhriksi.

Harjula-Jalonen teki turvallisuudesta kuntalaisaloitteen

Nuorten välienselvittelyistä tehty poliisille useita ilmoituksia Keravalla – Osa epäillyistä on jo täyttänyt 15 vuotta