Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, joka tapahtui Tuusulassa vuonna 2018.

Laiminlyönnit työturvallisuudessa tulivat ilmi julkisivun maalaustyössä Tuusulassa heinäkuussa 2018 sattuneen tapaturman tutkinnassa. Rakennuskohteessa käytetty työteline kaatui, jolloin molemmat telineellä olleet maalarit putosivat ja toinen heistä loukkaantui.

Käräjäoikeus totesi, että asiassa todisteina käytetyillä työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksella ja valokuvilla oli riittävällä todennäköisyydellä näytetty, että työnantaja ei tehnyt maalaustyöstä ja julkisivutelinetyöstä vaarojen selvitystä ja niiden merkityksen arviointia.

Työnantaja ei myöskään antanut riittäviä ohjeita telineiden turvallisesta rakentamisesta ja niiden perustamisesta. Lisäksi työnantaja ei huolehtinut siitä, että telineillä olisi ollut riittävä seisontavakavuus sekä käyttöön hyväksymistä osoittava telinekortti.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli näytetty, että maalauskohteessa ei suoritettu kunnossapitotarkastuksia, joita on rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen mukaan suoritettava ainakin kerran viikossa.

Vaikka tässä tapauksessa kyse oli kestoltaan lyhyemmästä maalaustyöstä, ei se sinällään poista velvoitetta suorittaa työmaalla pykälässä mainittuja tarkastuksia.

Työteline kaatui, jolloin toinen maalareista loukkaantui.

Käräjäoikeuden mukaan yrityksen toimitusjohtajalla on työnantajan edustajana viimekätinen vastuu siitä, että yhtiön toiminnassa noudatetaan työturvallisuussäännöksiä. Velvollisuus korostuu pienessä yhtiössä ja organisaatiossa, jollaisesta tässä tapauksessa oli kyse. Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja toimi huolimattomasti.

Työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta painottaa, että telineillä työskenneltäessä on noudatettava rakennustyön turvallisuudesta annettuja säännöksiä muun muassa telineiden vaarojen arvioinnista ja tarkastamisesta.

Toimitusjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 30:een päiväsakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.