Omia valintoja painottaen – Nooa Ketomaa ja Ellen Järvinen valmistuivat Järvenpään lukion LUMA-linjalta

Järvenpään lukiolla on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erityistehtävä matemaattis-luonnontieteellisen opetuksen käynnistämiseen syksystä 2018 alkaen. Ensimmäiset erityislinjan ylioppilaat valmistuivat tänä keväänä.

– Erityistehtävä edellyttää, että opiskelija suorittaa säädetyn määrän valinnaisia opintoja. Linjan tavoitteena on erityisesti edistää opiskelijoiden sijoittumista alan jatko-opintoihin, sanoo Järvenpään lukion rehtori Marja-Liisa Lehtiniemi.

Näitä oppiaineita lukiolla on voinut laajasti opiskella jo aiemmin ja voi edelleenkin opiskella ilman erityistehtävää.

– Erityistehtävälinjalla valituilla opiskelijoilla on mahdollisuus jättää muita pakollisia opintoja opiskelematta, ja saada näin enemmän aikaan painotettuihin opintoihin. Tämä tukee opiskelijoiden jaksamista. Lukiossamme opetustarjonta on suunniteltu niin, että kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus yksilöllisiin valintoihin omien harrastusten, kiinnostusten ja urasuunnitelmien mukaan. Esimerkiksi jollekin lukion erikois- tai yleislinjalle valitulla opiskelijalla on mahdollisuus eri tavoin yhdistää lukion opetustarjontaan. Näin esimerkiksi LUMA-linjan opiskelijan on mahdollisuus yhdistää opintoihinsa humanistis- yhteiskuntatieteitä tai taito- ja taideaineita, Lehtiniemi sanoo.

Kevään ylioppilas Ellen Järvinen haki LUMA-linjalle, koska luonnontieteet ja erityisesti matematiikka on aina kiinnostanut.

– Ajattelin, että LUMA-linja antaisi mahdollisuuden painottaa näitä aineita lukio-opinnoissani. Matematiikka on aina ollut lempikouluaineeni. Minua kiinnostavat myös fysiikka ja kemia.

Järvinen kävi matematiikan, fysiikan ja kemian kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit ja otti myös koulukohtaisia syventäviä kursseja matematiikasta sekä tietotekniikasta.

– Opintoni sujuivat hyvin ja sain painottaa luonnontieteitä opinnoissani juuri niin kuin toivoin. Jotkut luonnontieteiden ja matematiikan kurssit oli valittu minulle valmiiksi, enkä saanut muuttaa kurssivalintojani itse, jos esimerkiksi kurssi oli päällekkäinen toisen haluamani kurssin kanssa tai halusin eri opettajan kurssille. Opinto-ohjaaja pystyi kuitenkin auttamaan kurssien vaihtamisessa, Järvinen kertoo.

Lukio-opiskelun kohokohtia hänelle olivat matematiikan derivaatta-, integrointi- ja lukuteoria sekä logiikkakurssit.

– Ylioppilaskirjoitukset olivat myös mielenkiintoinen kokemus. Korona-aika ei juurikaan vaikuttanut negatiivisesti opiskeluuni. Etäopiskelu opetti minut oma-aloitteisemmaksi ja se helpotti työskentelyäni lukulomalla.

– Koko lukion ajan olin varma, että haluan yliopistoon opiskelemaan matematiikkaa. Päätin kuitenkin juuri ennen yhteishaun alkua laittaa Aalto-yliopiston automaatio- ja informaatioteknologian ensimmäiseksi hakutoiveekseni, hän kertoo opiskelusuunnitelmistaan.

Huippupisteet pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksesta tuovat Järviselle Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämän 1000 euron stipendin.

Myös tänä keväänä ylioppilaaksi LUMA-linjalta valmistuva Nooa Ketomaa haki linjalle opintojen mukauttamisen takia.

– Pääsin paremmin opiskelemaan paremmin haluamiani aineita. Pääosin minua kiinnostavat luonnontieteellis-matemaattiset aineet, mutta myös englanti ja uskonto. Kirjoitin reaaleina fysiikan, kemian ja uskonnon, hän kertoo.

– Linjalla pääsi hyvin painottamaan omia opintojaan, vaikkei kirjoittaisikaan pelkkiä luma-aineita. Myös esimerkiksi uskonnon opiskelu helpottui. Sain lukio-opinnoista juuri mitä hain, hyvää opetusta ja osaamista itseä kiinnostavissa aineissa. Varsinkin soveltavia kursseja oli moneen lähtöön, esimerkiksi kursseja, joihin sisältyi ulkomaanmatka, hän kertaa.

Lukioajalta mieleen ovat jääneet myös erilaiset tapahtumat, vanhojen tanssit etenkin.

– Abivuoden tapahtumat tietenkin jäivät koronatilanteen vuoksi, senkin takia vanhat jäi hyvin mieleen. Etäopiskelua oli opintojen lopulla jonkin verran, siitä selvisi, mutta omalla tavallaan oli tosi rankkaa, sillä kaikki rutiinit muuttuivat, Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun tänä keväänä hakeutuva Ketomaa kertaa.

Juttua muokattu 31.5. klo 12.30: lisätty Teatterikorkeakoulun eteen sana Taideyliopiston, sillä Teatterikorkeakoulu kuuluu Taideyliopistoon Sibelius-Akatemian ja Kuvataideakatemian kanssa.

Lue lisää aiheesta

Sini Hattuniemen katse on jo lakiopinnoissa – Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä juhlii tänä keväänä 539 uutta ylioppilasta

Erityislinjoille pääsykokeiden kautta

Järvenpään lukion LUMA- eli matematiikka- ja luonnontiedelinja mahdollistaa lukio-opintojen painottamisen luonnontieteellisiin opintoihin. Laajasta kurssivalikoimasta opiskelijat saavat hyvän pohjan jatko-opintoihin esimerkiksi teknillisissä korkeakouluissa, lääketieteessä tai biotieteissä.

Pääsykokeiden kautta haetaan LUMA-linjan lisäksi myös musiikki- ja tanssilinjalle sekä kuva- ja mediataidelinjalle. Urheilulinjalle ei ole erillistä pääsykoetta.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut