Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolminkertainen vuokra oli liikaa Alvar Aalto -kohteen yrittäjille Järvenpäässä – "Liitteenä on irtisanomisilmoituksemme kaupungille"

Säveltäjäkoti Villa Kokkosta pyörittäneet yrittäjät ovat jättäneet irtisanomisilmoituksen Järvenpään kaupungille.

– Tänään lähetämme kaupungin kirjaamoon sähköpostia, jonka liitteenä on irtisanomisilmomme, yrittäjät kertoivat Keski-Uusimaa-lehdelle maanantaina.

Oopperalaulaja, Aalto-nähtävyyden johtaja Antti A. Pesonen sekä pianisti, Mestart Oy:n toimitusjohtaja Elina Viitaila kertoivat, että kaupunki asetti neuvotteluissa huhti- ja toukokuussa reunaehdoksi kuukausivuokran kolminkertaistumisen.

Yrittäjien mielestä se oli viimeinen niitti sen jälkeen, kun koronapandemia oli ensin näivettänyt yrittäjien matkailuelinkeinon.

– Kaupunki on kuitenkin tuonut esiin julkisuuteen vain hyväntekijän roolinsa, johon kuului vuokrahuojennusten myöntäminen useina kuukausina 2020 ja 2021. Kaupunki jätti kertomatta, että se asetti tulevalle sopimukselle reunaehdon kolminkertaisesta vuokrasta.

Järvenpään kaupunki reagoi ilmoitukseen jo maanantaina ennen kuin ilmoitus oli saavuttanut asianomaisia tahoja.

Villa Kokkosen osalta vuokran korotuksesta ei ole päätöstä.

Järvenpään kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja tilakehitysjohtaja Jari Lausvaara

– Ikävä uutinen kaikin puolin. Irtisanoutumisilmoitus ei ole vielä kantautunut meille saakka, vaikka Villa Kokkosen yrittäjät ovat kyllä vaikeasta tilanteestaan meille kevään aikana viestineet, totesivat kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja tilakehitysjohtaja Jari Lausvaara.

– Ilmeisesti kaupungin myöntämät huomattavat vuokranhuojennukset eivät ole helpottaneet tilannetta riittävästi.

Ylisaaren ja Lausvaaran mukaan päätöstä kaupungin omistamien kiinteistöjen ulosvuokrauksen periaatteiden osalta ei ole vielä tehty.

– Joten Villa Kokkosen osalta myöskään vuokran korotuksesta ei ole päätöstä. Kiinteistön kustannukset kaupungille ovat kyllä huomattavasti suuremmat kuin siitä saatava vuokratuotto.

Antti A. Pesonen ja Elina Viitailan mukaan heille luvattiin vuoden 2019 lopulla, että uudet vuokrausperiaatteet eivät koskisi Villa Kokkosta, joka olisi siis poikkeustapaus.

– Neuvotteluja ei käyty ollenkaan vuonna 2020 ja nyt toukokuussa meille kerrottiin, että ääni on muuttunut omistajan kellossa.

Järvenpään kaupungin omistuksessa oleva Villa Kokkonen on toiminut yksityisesti ylläpidettynä Aalto-nähtävyytenä ja konserttijärjestäjänä kesäkuusta 2009 lähtien.

Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Alvar Aallon suunnittelemassa kodissaan vuosina 1969–1996.

Villa Kokkosen yrittäjät viettivät tiistaina toimintansa 12-vuotispäivää ankeissa tunnelmissa. Toiminta on nyt heidän osaltaan loppumassa.

Kohu on herättänyt runsaasti keskustelua varsinkin Villa Kokkosen omilla Facebook-sivuilla.

Myös kaupunginvaltuutetut ovat heräämässä. Keskusteluissa on pohdittu jopa sitä, onko Villa Kokkoseen tulossa kenties jokin ulkopuolinen yritys tai säätiö pyörittämään toimintaa.

– Olen surullinen ja pahoillanikin siitä, että meidät luottamusmiehet on näin pitkään pidetty täysin pimennossa Villa Kokkosen asioista, kirjoitti aiheesta Lassi Markkanen (sd, sit).

– Kun nyt vihoviimein olen saanut edes hieman autenttista raporttia kaupungin nykyisestä suhtautumisesta Villa Kokkosen isäntäpariin, niin tunnen syvää voimattomuutta.

Jos Järvenpää haluaa pitää maineestaan kiinni kulttuurikaupunkina, niin Markkasen mielestä Villa Kokkosen umpisolmu on saatava auki.

– Elina ja Antti on nyt ajettu kaupungin toimesta nurkkaan. On erittäin noloa, että juuri säveltäjän juhlavuonna tapahtuu tällaista.

Myös opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Satu Tuominen (sd.) on seurannut hämmentyneenä kaupungin lausuntoja ja suunnitelmia Villa Kokkoseen liittyen.

Hän toimi sivistyslautakunnan puheenjohtajana silloin, kun Villa Kokkonen päätyi kaupungille.

– On upeaa, että taloon löytyivät vuokralaisiksi Elina ja Antti, jotka ovat pyörittäneet aktiivisesti toimintaa, tuoneet taloa tunnetuksi sekä pitäneet kaupungin omaisuudesta hyvää huolta, Tuominen kirjoitti ja jatkoi aiheesta Järvenpään politiikka -ryhmässä:

– Ei kai tästä ole tulossa seuraavaa "Vanhankylän kartanoa", jossa innokas ja hyvää työtä tekevä kaupungin yhteistyökumppani ajetaan ahtaalle?