Lihavuustutkija: Unohda ihmedieetit – Pysyviä tuloksia saat vain pysyvillä elämäntapojen muutoksilla

Lihavuus: Painonhallinta ei ole itsekurin kanssa tsemppaamista.

– Jos joku sanoo, että tämä yksi tapa on ehdottomasti se kaikkein paras, se on ihan varmasti ihan soopaa.

Näin sanoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Lääkärikeskus Aavassa Kampissa työskentelevä Borg on Suomen lihavuustutkijoiden yhdistyksen puheenjohtaja ja tutkinut pitkään painonhallinnan kysymyksiä.

Borg antaa kyytiä ihmedieeteille ja muulle "kuureilulle". Painonhallinta on kokonaisuus, jossa kestäviä tuloksia saadaan pysyvillä elämäntapamuutoksilla, ei kerran tehtävillä kuureilla.

– Meillä on nyt hyvät lihavuuden hoitosuositukset. Niiden ongelma on se, että ne laihduttavat hitaasti ja näyttävät tylsiltä, mutta ne ovat hyvät ja tasapainoiset.

– Usein ajatellaan, että painonhallinnassa on kysymys vain ruuasta ja liikunnasta. Se on laajempi kokonaisuus, johon kuuluvat tärkeinä asioina myös uni ja stressi. Jos alat nukkua paremmin, laihdut. Jos löydät hyvän tavan vähentää stressiä, laihdut.

– Ruokailurytmi on tärkeä asia: joillekin asiakkaille neuvon, että syö vähän isompi aamiainen ja lounas, niin rytmi on paremmin kohdallaan.

Painonhallinta on taitopeli.

Patrik Borg

– Eikä se ole mitään mystiikkaa, miten kaikki nämä asiat liittyvät yhteen. Yhteydet tunnetaan hyvin.

Ravitsemusterapeutin tai ravitsemusasiantuntijan vastaanotolle tuleva ihminen saattaa kertoa, että on kokeillut ihan kaikki konstit, mutta mikään kuuri ei ole tepsinyt. Kilot ovat tulleet takaisin. Patrik Borgin mukaan tällaiselta jojoilijalta on kokeilematta enää se mikä oikeasti tepsii, ne pysyvät muutokset.

Entä onko jojoilu vaarallista?

– Terveydelliset tai fysiologiset haitat ovat vähäisiä. Suurin haitta on psykologinen: tulee ajatus ja tunne, että mikään ei tehoa.

Miksi me sitten jojoilemme painon kanssa, yhdestä dieetistä toiseen kuuriin ja sen jälkeen kolmanteen? Syissä on mukana tietoelementti, mutta myös paljon tunnetta.

– Jos ihmiset tietäisivät, mikä on tehokasta, he eivät muuta tekisi. Siis tietoakin puuttuu.

Tunnepuolella kuureiluun houkuttaa monikin asia, muun muassa se, että kun tarttuu johonkin uuteen konstiin, tuntee todella tarttuvansa toimeen. Jotkut kuurit saavat painon putoamaan aluksi oikein vauhdikkaasti. Borgin mukaan silloin laukeaa mekanismi, joka saa elimistön ottamaan "omansa" takaisin ja kilot palaavat.

– Otetaan jokin kuuri, tehdään sen mukaan vähän aikaa ja saadaan paino laskemaan. Sitten toivotaan, että se jää alas. Ei se jää.

– Painonhallinta ei ole toivomuspeli, eikä se ole itsekuripeli. Se on taitopeli.

Patrik Borg sanoo, että tämän neuvominen asiakkaalle tiedon tasolla ei ole vaikeaa, tunteen tasolla se vaatii enemmän aikaa ja luottamusta.

Pysyvien muutosten tekeminen ei siis voi olla itsekurin kanssa tsemppaamista, vaan muutokset pitää tehdä sellaisina, että ne tuntuvat mielekkäiltä.

– Mikä on sinulle sopiva liikuntamuoto? Ai, olet aina haaveillut tanssimisesta, sitten aloita tanssi, hän heittää esimerkin.

Sama juttu muidenkin asioiden suhteen.

– Ravitsemusasiantuntija ei ole ruokapoliisi.

– Moni katsoo syömistä fysiologisesti: mikä on hillareiden ja rasvan optimaalinen suhde tai muuta vastaavaa. Syöminen on paljon muutakin.

Borg puhuu syömisen psykologiasta. Paljon saavutetaan, kun ihmisellä on taju omista varhaisista kylläisyyden tai nälän merkeistä. Meidät on esimerkiksi opetettu syömään lautanen tyhjäksi – muistattehan Afrikan lapset, joista Suomen lapsia muistutettiin kun ruoka ei maittanut.

– Jos lounaalla tulee olo, että kyllähän tuossa on vielä pari lihapullaa ja peruna, mutta ei tee mieli enempää, jätä ne.

– Tai jos tuntuu, että tänään haluaisin vähän lisää, vaikka lautanen onkin jo syöty tyhjäksi, ota vähän lisää.

Siis kuuntele sitä, mitä elimistösi sanoo.

Syömisen psykologiaa on myös kielteisyyden voima.

– Esimerkiksi karkit. Niistä on karkkilakkojen kautta tullut kuva, että en oikeastaan saisi näitä syödä, vakka mieli tekeekin. Kyllä siinä himo kasvaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut