"Luotettava, välittävä, kohtelias, empaattinen" – Leif Ruusumeri on vuoden keravalainen 2021

Leif Ruusumeri. Arkistokuva.

Erityisnuorisotyöntekijä Leif Ruusumeri valittiin Vuoden keravalaiseksi 2021. Valinnasta vastaa Kerava-seura, jonka puheenjohtaja Satu Saaristo julkisti asian Keravan päivän pääjuhlassa sunnuntaina.

Leif Ruusumeri on jo pitkään työskennellyt ansioituneesti Keravan nuorisotoimessa ja eritoten Jalkautuvan nuorisotyön parissa. Jalkautuvan työn merkitys on noussut valtavasti koronan aikana, jolloin muunlainen nuorisotyö ja nuorten harrastustoiminta on ollut kokonaan katkolla. Se on lisää myös turvallisuutta.

– Luotettava, välittävä, kohtelias, empaattinen. Nämä ominaisuudet kuvaavat Ruusumerta niin ihmisenä kuin työssään. Hän on nuorten puolella, mutta aikuisena ja kuin isähahmona, Saaristo määritteli.

– Valintamme oli yksimielinen – piti vain tarkistaa että hän asuu Keravalla.

Ruusumerestä tuli keravalainen 3-vuotiaana, ensimmäinen koti oli jo puretussa Helleborgin huvilassa nykyisellä Aurinkomäellä. Perheessä korostettiin, että koulu pitää käydä ja ammattiin valmistua. Jaakkolan peruskoulun jälkeen Ruusumeri valmistui suurtalouden kokiksi ja kylmäköksi.

– Niitä töitä en ole koskaan tehnyt vaan olin vuosina 1986-1987 luottonuorena ja iltaohjaajana Nuorkassa, Keravan uimahallin alakerran nuorisotilassa. Siitä oli luontevaa jatkaa nuorisotyöhön ja kouluttautua siihen. Minulle ovat tulleet tutuiksi jo useat ikäpolvet Keravalla ja moni entisistä nuorista pitää yhä yhteyttä, Ruusumeri valaisee.

Keravan Kadun yökahvilatoiminnassa Ruusumeri oli mukana vuodesta 1996 lähtien. Yökahvilatoimintaa voidaan pitää nykyisen Jalkautuvan nuorisotyön edeltäjänä. Käytännössä Ruusumeri kiertää iltaisin eri puolilla Keravaa autolla ja seuraa nuorten toimintaa, juttelee nuorten kanssa ja antaa tarvittaessa apua.

– Kun kotibileissä meno alkaa karata käsistä, Keravan Katu -työryhmää pyydetään apuun.

Vähemmistöön kuuluva Ruusumeri on kokenut tulleensa ”evätyksi” vain hakiessaan työtä alkuperäisellä nimellään Blomerus; tämäkin haihtui, kun isä muutti perheen nimen Ruusumereksi.

– Kaverini ja heidän vanhempansa eivät koskaan leimanneet minua. Keravalla olemme olleet aina tasavertaisia, hän painottaa.

Juttua muokattu 14.6. klo 9.57: Leif Ruusumeri ei ole ollut ikinä Keravan uimahallissa valvojana, vaan luottonuorena ja iltaohjaajana Nuorkassa, nuorisotilassa. Keravan Katu -toiminnassa Ruusumeri oli mukana vuodesta 1996 lähtien ollessaan 26-vuotias ei 1980-luvulla. Keravan Katu -työryhmää pyydettiin tulemaan jos kotibileissä oli ongelmia, rauhoittamaan tilannetta, ei pelkästään Leif Ruusumerta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut