Kenestä nyt pormestari? – kokoomus, tupu ja perussuomalaiset voittivat Tuusulassa

Kokoomus palasi Tuusulassa suurimmaksi puolueeksi neljän vuoden tauon jälkeen. Se onnistui saamaan 14 paikkaa valtuustoon, mikä on kaksi paikkaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Tavoite ei ihan täyttynyt:

– Minimitavoite meillä on ollut päästä siihen asemaan, mikä kokoomuksella Tuusulassa on aiemmin ollut eli minimissään 15 paikkaa, kertoi kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kalle Ikkelä, joka jännitti tulosta alkuillasta Päämajalla.

Ikkelä on ollut esillä pormestarikaavailuissa. Millä aatoksilla hän on itse?

– Aikaista sanoa. Jos tulee paljon ääniä, niin olen valmis harkitsemaan, sanoi Ikkelä.

Kokoomus ei ole virallisesti vielä asettanut pormestariehdokastaan. Ikkelä pääsi ensikertalaisena valtuustoon. Läpi meni myös muun muassa Lauri Untamo, joka neljä vuotta sitten tiputettiin kokoomuksen listalta. Valtuustoon pääsi 21 uutena jäsenenä, 30 entistä siis jatkaa.

Tuusulan puolesta -ryhmä ylsi myös hyvään tulokseen. Se sai valtuustoon 11 paikkaa. Valtuuston istuva puheenjohtaja Kati Lepojärvi (tupu) seurasi ääntenlaskua kotonaan. Pormestarikaavailuista hän totesi, että suurin ryhmä käynnistää neuvottelut, mutta tupulla on toiseksi suurimpana ryhmänä siinä optionsa.

Toivon, että kaikki ryhmät otetaan mukaan neuvotteluun.

– Toivon, että kaikki ryhmät otetaan mukaan neuvotteluun. Viime vaalien oppositioasetelma oli virhe, kommentoi Lepojärvi.

Jytkyyn Tuusulassa kirivät perussuomalaiset, jotka kasvattivat kannatustaan yli 10 prosenttiyksikköä ja saivat valtuustoon viisi lisäpaikkaa kiilaten demareiden kanssa tasoihin kahdeksalla valtuustopaikalla. Puoluetta avitti ensimmäiselle valtuustokaudelleen pyrkinyt kansanedustaja Ari Koponen (ps.) eli Brother Christmas. Koponen sai 563 ääntä. Häntä enemmän sai vain keskustalainen puolustusministeri Antti Kaikkonen (592)

Demarit olivat menettäneet viime vaalien valovoimaisimman tähtensä, Satu Taiveahon eikä kokoomuksen kähinöistäkään ollut apuja tällä kertaa. Demareiden kannatus putosi 8,1 prosenttiyksikköä.

Pormestari Arto Lindberg kuvaili ennakkoäänitunnelmissa Jokelan työväentalolla, että takkiin näyttäisi tulevan. Ennakkoäänet lupasivat roimaa eroa kokoomuksen ja Tupuun. Pormestarin pesti ei hyödyttänyt paljon vaalissa: Lindberg sai 206 ääntä (viimeksi 184).

– En usko, että tällä tuloksella tarvitsee haaveilla siitä tehtävästä, hän vastasi kysymykseen, pitääkö jatkokautta todennäköisenä.

Ken pormestariksi sitten tulee, niin hänelle on luvassa Lindbergin mukaan vastuullinen pesti:

– Se on 7/24 -hommaa. Siinä saa olla samanaikaisesti pelastuslaitos ja jumala, hän veisteli, mutta lisäsi, että kokemus on ollut hieno ja pormestarin työssä tukena ollut porukka Tuusulassa on huippua.

– Se vaikuttaa paljon, millainen pormestariohjelma tulee, sanoi Lindberg.

Keskusta menetti yhden paikan. Sen paikkamäärä valtuustossa on nyt neljä. Vihreät, kristilliset ja rkp säilyttivät nykyiset paikkansa. Vasemmisto menetti paikan.

Suuri kysymys on: kenestä nyt pormestari? SDP oli viime vaalien voittaja Tuusulassa ja pormestarineuvottelut lähtivät käyntiin sen johdolla.

Luottamusmiespaikkoja ja pormestarin postia alettaneen tällä kertaa jakaa kokoomuksen johdolla.

Näin menestyivät pormestari kandidaatit

Vasemmiston Pekka Heikkinen ei hyötynyt siitä, että ilmoittautui kisaan ensimmäisenä: 71 ääntä jätti hänet varasijalle. Varasijalle jäi myös kokoomuslainen opetusneuvos Kari Kinnunen, ääniä 78. Entinen sivistysjohtaja Esa Ukkola (Tuusulanj.kok.) sai 50 ääntä.

Läpipäässeitä: tv-tulkkina tutuksi tullut Outi Huusko (vihr.) sai 144 ääntä, viestintäjohtaja Kati Lepojärvi (tupu) 203 ääntä, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Tuija Reinikainen (tupu) 319 ääntä ja eläkkeellä oleva eversti Jari Anttalainen (tupu) 139 ääntä.

Tuotantopäällikkö Jari Immonen (ps.) sai 231 ääntä ja toimistopäällikkö Lilli Salmi (kok.) 113 ääntä.

Suurimmista puolueista kokoomus ja demarit eivät virallisesti nimenneet ehdokastaan.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut