Jätskifillarit rantautuivat Tuusulaan ja Järvenpäähän – idea 14-vuotiaiden tuusulaispoikien kesätyöpaikkaan tuli ulkomailta

Konsta Viitala (vas.) ja Aleksi Artti polkevat jätskifillareilla ympäri Tuusulaa ja Järvenpäätä. Pyörät ovat liikenteessä läpi kesän, mutta kuuden nuoren voimin hoidettava urakka takaa, että kaikki ehtivät viettää myös kesälomaa. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

14-vuotiaat tuusulalaisnuoret Aleksi Artti ja Konsta Viitala ovat elämänsä ensimmäistä kertaa kesätöissä.

– Tai olen minä tavallaan aiemminkin ollut. Olen ollut pelinohjaajana futispeleissä, Artti toteaa.

Nyt viikon verran pojat ovat pyöräilleet oikein urakalla, sillä työkseen he polkevat jätskifillareita ja myyvät jäätelöä kesähelteellä vilvoitusta kaipaaville keskiuusmaalaisille.

– Tämä on mukavaa työtä. Saa olla ulkona ja työ on rentoa, Viitala pohtii.

Pyöriä on yhteensä kaksi, ja niitä hoitaa Artin ja Viitalan ohella pari heidän ystäväänsä. Vielä pari nuorta on tulossa mukaan. Vuorot ovat aina viiden tunnin mittaisia.

– Meillä on Google-kalenteri, josta voi käydä varaamassa itselle sopivat vuorot. Se saa vuoron, joka ekana ehtii, pojat kertovat.

Sadepäivinä pyörät jäävät varastoon. Arkisin poljetaan ainakin toistaiseksi vain iltavuoroja, sillä alun kokeilu osoitti, että aamuvuorossa jäätelö ei käy kovin hyvin kaupaksi. Viikonloppuina tehdään sekä aamu- että iltavuoroa. Pyörillä lähdetään liikenteeseen Paijalasta, jossa sähköpyörät latautuvat aina yön yli. Samassa paikassa on jäätelövarasto.

– Liikumme Tuusulassa ja Järvenpäässä eri paikoissa. Parhaiten kauppa käy täällä Järvenpään Rantapuistossa, Viitala kertoo.

Artti puolestaan toteaa, että hänelle Rantatie on ollut tähän mennessä paras kauppapaikka.

Tarjolla on puikkoja, tuutteja, pikarijäätelöitä ja mehujäitä. Maksuvälineenä käyvät kortit ja käteinen.

– Meillä on kiinteä tuntipalkka, mutta kun myymme tietyn määrän jäätelöä, tuntipalkka nousee. Omaa myyntiään voi seurata sovelluksen kautta.

Mitään markkinahuutelua pojat eivät harrasta, ainakaan vielä. Vastaantulijoilta kyllä kysytään, josko jäätelö maistuisi.

– Kun ajamme johonkin parkkiin, nostamme varjot ylös, niin että ihmiset huomaavat meidät paremmin ja osaavat tulla ostamaan, Artti toteaa.

Jätskifillari-idean takaa löytyy tuusulalainen kaveriporukka. Eräs porukan isä näki ulkomailla jäätelöpyörän, jota ihasteli perheensä kanssa. Lapsetkin ihmettelivät, miksi Suomesta ei sellaisia löydy. Kaverit päättivät yhteistuumin hankkia kaksi pyörää, joilla työllistäisivät omien lasten ohella myös naapuruston lapsia.

– Haimme Tuusulaan ja Järvenpäähän liikkuvat myyntiluvat. Oli todella kiva kuntalaisena nähdä, miten aidon positiivisesti molemmissa kunnissa suhtauduttiin nuorten kesätyöllistämiseen, Konsta Viitalan isä Jaakko Viitala kiittelee jouhevaa yhteistyötä kuntien kanssa.

Tavoite ei ole vain tarjota nuorille ansaintamahdollisuutta, vaan samalla opettaa heille käytännön tasolla, miten myyntityö ja yrittäjyys toimii.

– Omaan palkkaakin voi vaikuttaa, sillä maksamme heille peruspalkan lisäksi myynnin mukaista henkilökohtaista kannustinlisää.

Myös yritykset voivat tilata jätskifillarin paikalle, jos niissä halutaan tarjota omalle henkilökunnalle tai asiakkaille virkistyshetkiä jäätelön kera.

– Näin voi samalla olla mukana yhteiskunnallisesti merkittävässä asiassa eli nuorten työllistämisen tukemisessa. Jos tämä kiinnostaa, voi oikein mielellään olla yhteydessä osoitteeseen jatskifillari@gmail.com, Viitala sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut