Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

260 000 euron elvytyspalkeet ostettiin ilman kilpailutusta – Husille huomautus hankintalain rikkomisesta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut huomautuksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille hankintalain noudattamatta jättämisestä.

Kyse on elvytyspalkeiden suorahankinnasta viime lokakuussa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei noudattanut hankintalakia noin 260 000 euron arvoisessa hankinnassa.

Hus pyysi elvytyspalkeista ja niihin liittyvistä kulutustarvikkeista tarjousta vain yhdeltä toimittajalta, jolta se oli aiemminkin hankkinut vastaavia elvytyspalkeita.

Hankinnasta julkaistiin suorahankintapäätöksen tekemisen jälkeen EU-suorahankintailmoitus, jossa hankinnan ennakoiduksi arvoksi ilmoitettiin 260 000 euroa. Hus perusteli suorahankintaa sillä, ettei hankintayksikkö ollut saanut vuonna 2016 tehtyyn kilpailutukseen yhtäkään tarjouspyynnön vaatimukset täyttävää tarjousta.

KKV:n selvittäessä asiaa Hus totesi, että tehdyn suorahankinnan oikeampi peruste olisi se, että valitun toimittajan elvytyspalkeet ovat hankintayksikön tietojen mukaan ainoat markkinoilla olevat palkeet, jotka ovat yhteensopivia Husilla jo käytössä olevien elvytyspalkeiden kanssa.

Husin näkemys markkinoilla olevista tarjoajista sekä elvytyspalkeiden yhteensopivuudesta perustui vuonna 2016 tehtyyn kilpailutukseen, eikä markkinaa ollut selvitetty tämän jälkeen.

KKV toteaa päätöksessään, ettei neljä vuotta sitten tehtyä kilpailutusta voida pitää riittävänä selvityksenä markkinatilanteesta.

Kun kilpailutusta ei ole tehty, hankintayksikön tulee esittää selvitystä siitä, ettei soveltuvaa tuotetta olisi ollut saatavissa markkinoilta tai että sopivaa laitetta ei olisi voinut toimittaa jokin muu yritys.

– Hankintojen kilpailuttamisella varmistetaan tarjoajien tasapuolinen kohtelu sekä mahdollisuus kilpailla tuotteiden laadulla ja hinnalla. Markkinatilanne voi muuttua nopeastikin, ja neljä vuotta sitten tehty kilpailutus ei voi toimia perusteena suorahankinnalle, KKV:n tutkimuspäällikkö Max Jansson toteaa tiedotteessa.