Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin viikossa huumausainerikos ja kokoontumisajojen valvontaa – Juhannusliikennettä tullaan valvomaan näkyvästi pääteillä

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa huumausainerikos, törkeä petos ja kokoontumisajojen valvonta. Hätäkeskuksen poliisille välittämiä tehtäviä oli paljon ja ne jakautuivat tasaisesti eri puolille poliisilaitoksen aluetta.

Itä-Uudenmaan poliisilla on ollut tutkittavana tapaus, jossa kahden nuoren miehen epäillään syyllistyneen huumausainerikokseen ja toisen heistä myös kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Tapahtumat saivat alkunsa tiistaina 8.6., kun Itä-Uudenmaan poliisin partio havaitsi Keimolantiellä vastaantulevan henkilöauton, jossa oli kiinnitettynä tekaistulta näyttävät rekisterikilvet. Kuljettaja ei heti totellut poliisin pysäytyskäskyä, mutta auto saatiin pian pysäytettyä lähistölle, josta kuljettaja ja apukuski otettiin kiinni. Partio havaitsi lyhyen takaa-ajon aikana, että apukuskin ikkunasta heitettiin maahan muovipussi. Pussin sisällöksi selvisi kannabis.

– Molemmat nuoret miehet, kuljettajana toiminut 16-vuotias sekä apukuskina toiminut 18-vuotias, otettiin kiinni tapauksen selvittämistä varten. Apukuskin kotiin myöhemmin tehdyssä kotietsinnässä löytyi lisää huumausaineita sekä reilu summa käteistä rahaa, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Tapausta on tutkittu poliisissa rikosnimikkeillä huumausainerikos sekä nuoremman miehen osalta kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta. Esitutkinta alkaa olemaan muutamia lausuntoja vaille valmis, jonka jälkeen asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan, Aukio jatkaa.

Valtakunnallisesti viime viikolla tehtiin muun muassa teeman mukaista rattijuopumusvalvontaa. Kovilta ylinopeuksiltakaan ei viime viikolla vältytty. Useille kuljettajille mitattiin huimia lukemia ja liiketeestä tavattiin myös useita kortittomia kuljettajia.

Vantaan Heurekalla perjantaina järjestetty Cruising-tapahtuma, jossa oli mukana satoja autoja ja ihmisiä, työllisti poliisin partioita.

– Heurekan puiston ympäristö ja pysäköintialue täyttyivät autoista ja Ihmiset jalkautuivat Kuninkaalantien varteen jalkakäytäville aivan ajoradan reunaan, josta he seurasivat tapahtumia, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Autot polttivat kyseisellä tieosuudella kumia ja kiihdyttelivät. Turvamarginaalit olivat paikalla olleisiin ihmisiin olemattomat. Puutuimme tahalliseen ja vaaralliseen ajokäytökseen sakoilla ja ajokielloilla. Tilaisuus poiki useita vakavia piittaamattomuuksia liikenneturvallisuuta kohtaan ja vaarallisen toiminnan lopettamiseksi Kuninkaalantie lopulta suljettiin ja ajo mahdollistettiin vain pysäköintialueen kautta, Sartanen jatkaa.

Myös lauantaina liikennepoliisisektorin partiot tekivät kokoontumisajon valvontaa. Tähän Vantaan Porttipuistosta Sipooseen ja takaisin Vantaalle sijoittuneeseen tapahtumaan osallistui noin 150 autokuntaa ja noin 15 moottoripyörää.

– Poliisin näkyminen ja toiminta rauhoitti kokoontumisajon tunnelman, mutta siitä huolimatta tapahtuma poiki useita sakkoja ja kortittomia kuljettajia. Lauantaina valvottiin myös isoa mopojen kokoontumisajoa Antaksentieltä Helsingin Tattarisuolle ja Kauppatorille. Tässä tapatumassa ajeltiin pääsääntöisesti rauhallisesti. Osallistujia oli aluksi noin 1000 ja tapahtuman lopussa noin 200-300, kertoo Sartanen.

Kokonaistehtävämäärä pysyi viime viikolla edellisen viikon tasolla. Tehtäviä riitti tasaisesti koko poliisilaitoksen alueelle.

– Viikonlopun tehtävämäärissä oli havaittavissa hienoista kasvua ja niitä poliisin partiot hoitivat 758. Viime viikolla kiireisintä aikaa oli lauantain ja sunnuntain välinen yövuoro, jolloin hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä hoidettiin 273, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Kotihälytystehtävissä palattiin edellisviikon tasolle ja niitä hoidettiin viikon aikana 155. Laskua tehtävissä oli häiritsevän metelin osalta ja lievää laskua myös perheväkivaltatehtävissä.

– Silti viikonloppun kotihälytystehtävissä korostui lähisuhdeväkivalta ja yksikin sellainen on luonnollisesti liikaa. Niihin liittyen tehtiin useita kiinniottoja. Myös pahoinpitelyrikosten osalta palattiin edellisviikon matalampiin lukemiin. Niitä kirjattiin viikolta 41 ja ne jakautuivat tasan yleisen ja yksityisen paikan suhteen, Klemetti jatkaa.

Tulevana viikonloppuna vietetään juhannusta toivottavasti hyvässä säässä, kuten on ennakoitu.

– Vesille suuntaaville antaisin neuvon tutustua ennakkoon vesiliikennelakiin osoitteessa www.tarficom.fi. Siinä tulee vahvasti esille vesikulkuneuvon päällikön vastuu. Päällikkö vastaa muun muassa vesikulkuneuvon kulusta, turvallisuudesta sekä varusteista ja niiden käytöstä. Päällikkö vastaa myös siitä, ettei vesikulkuneuvon käytöstä aiheudu vaaraa, haittaa tai häiriötä kenellekään.

– Jos otat - et aja sopii liikenteen lisäksi siis myös veneilyyn. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille, mutta venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa pienemmässäkään humalassa, jos kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden, kertoo Klemetti.

– Veneillessä on tärkeää myös huolehtia, että jokaiselle löytyy oikean kokoinen pelastusliivi. Veneen säilytyslaatikossa oleva pelastusliivi ei pelasta. Jos et pue sitä yllesi, pidä se ainakin käsiesi ulottuvilla, Klemetti neuvoo.

Juhannusliikennettä valvotaan näkyvästi pääteillä 24.−27.6. eri tieosuuksilla, myös poliisilaitoksen alueiden kesämökkipaikkakunnilla. Pahoja ruuhkia pääteille ei kuitenkaan odoteta. Huolehditaan yhdessä siitä, että kaikki pääsevät turvallisesti perille eli huomioidaan tilannenopeudet ja turvavälit ja istutaan ratin taakse vain selvin päin, muistuttaa Itä-Uudenmaan poliisi viikkotiedotteessaan.