Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulaan avattiin automaatti, josta saa käsintehtyä pizzaa

Rykmentinpuiston Nesteellä sijaitsevasta automaatista saa pizzan kolmessa minuutissa.

Hyrylän Rykmentinpuiston Nesteellä tuoksuu. Odöörin alkulähde ei suinkaan ole autojen vaan herkkusuiden polttoaine: juuri paistettu pizza.

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tavallinen pizza. Tämä lätty on nimittäin automaattipizza.

– Käsintehty artesaaniautomaattipizza, Alexandre Benjamin tarkentaa.

Benjamin on automaattien takana olevan Fizza Oy:n perustaja. Hän etsi perheensä kanssa ravintolaa Ranskassa viime heinäkuussa, Ranskan kansallispäivänä. Netistä löytyi vuorokauden ympäri auki oleva pizzeria, joka osoittautui paikan päällä automaatiksi.

– Epäilin toki aluksi, mutta pizza olikin todella hyvää.

Palatessaan kotiin Benjamin päätti kokeilla vastaavaa Suomessa. Viime talvena Kauniaisiin avattiin Suomen tiettävästi ainoa pizza-automaatti, jonka suosio ylitti odotukset.

– Myimme ensimmäisen kokonaisen kuukauden aikana lähes 4800 pizzaa – ja helmikuu on vielä melko lyhyt kuukausi, Benjamin naurahtaa.

– Myyntimme rikkoi kaikki automaattipizzerioiden myynnit ympäri maailman.

Mistään pienestä ilmiöstä ei ole kyse: esimerkiksi juuri Ranskassa on tällä hetkellä toiminnassa yli tuhat pizza-automaattia. Helposti saatavan pizzan tulevaisuus on siis saapunut Suomeen jälkijunassa.

Tuusulaan tämä tulevaisuus saapui juuri Nesteen huoltoaseman takia. Asemalla on diesel- ja kaasupumppujen ja muutaman sähköauton latauspisteen lisäksi postin pakettiautomaatti ja Nesteen Easy Deli -itsepalvelukauppa.

– Olemme saaneet Kauniaisista paljon palautetta, että juomille olisi kysyntää. Täällä viereisestä Easy Delistä voi napata juoman sillä aikaa, kun pizza valmistuu, Benjamin sanoo.

Mutta entä itse pizza? Yksityiskohtien valossa kyseessä ei ole mikään surullinen pakastekiekko. Artesaani-etuliitteelle on perustelunsa.

– Pizzojemme reseptit ovat kokkimme käsialaa, joka työskenteli aikaisemmin Yhdysvaltain suurlähetystön keittiöpäällikkönä. Teemme taikinan ja tomaattikastikkeen itse. Pizzapohjat esipaistetaan tomaattikastikkeen tai ranskankerman kanssa, ja täytteet lisätään esipaistamisen jälkeen kylmänä päälle. Pizza pysyy kylmässä, kunnes asiakas tilaa sen automaatista, mutta sitä ei pakasteta missään välissä.

Varsin vaikuttavaa.

– Lisäksi uuni paistaa pizzat täytteitten perusteella eri lämpötiloissa, jotta jokainen pizza on juuri täydellinen, Benjamin kertoo.

Kokeillaanpa käytännössä. Automaatissa on suuri ja selkeä kosketusnäyttö, ja muutamalla painalluksella tilaus on sisällä. Maksu onnistuu kortilla tai kännykällä.

Kolmisen minuuttia kuluu, ja taivaallinen, pizzantuoksuinen postiluukku aukeaa. Ulos työntyy pahvinen pizzalaatikko.

Laatikkoa raottaessa huomio keskittyy ensimmäiseksi pizzan kokoon: se on suurempi kuin pakastepizza, mutta kymmenen euron ravintolapizza on tavallisesti hieman suurempi.

Mutta maku, se voittaa kirkkaasti arkiset kebab-pizzeriat.

Kaiken kaikkiaan automaatista saa seitsemää erilaista pizzaa, joista yksi on kuukausittain vaihtuva. Fantasiaa ei listalta tietenkään löydy.

– Mutta kuuntelemme tuusulalaisten toiveita mielellämme, ja toteutamme niitä parhaamme mukaan, Benjamin kertoo.

Fantasiaakin saattaa siis saada, mutta silloin saa odottaa jonkin verran kolmea minuuttia pidempään.